Historien om Gran Canarias vakreste og farligste bilvei

15. november ble den naturskjønne, men livsfarlige bilveien GC-200 på Gran Canaria, en unik kulturarv som har vært til glede og frykt for turister og fastboende siden 1939, stengt for all fremtid på strekningen fra La Aldea til Agaete.

Årsaken til stengingen er de mange steinrasene og faren for at nye menneskeliv skal gå tapt. I partier er veien hakket inn i stupbratte fjellsider, opptil 900 meter høye.

Veien blir regnet som en av Spanias farligste.

30 kilometer, 365 svinger

Det 30 kilometer lange veistykket med de 365 svingene mellom La Aldea de San Nicolas og Agaete vest på Gran Canaria ble ansett som et lite mesterverk av ingeniørkunst da det ble bygd, men det har en forhistorie som er nesten like kronglete som veien.

Ideen til å lage veien ble først fremmet i en studie fra departementet for offentlige arbeider 22. mai 1894, og igjen 23. oktober 1917, skriver avisen Canarias 7, som viser til en bok om La Aldea de San Nicolas historie, skrevet av Francisco Suarez Moreno.

Bygd i fire etapper

Først i august 1939 var den klar.

Veien ble bygd i fire etapper på 32 kilometer hver. I tillegg til det vanskeligste og bratteste stykket mellom Agaete og La Aldea, strekker veien seg sørover til Mogán i sørvest. Dette veistykket holdes fortsatt åpnet.

Dødsveien

Det første dødsfallet skjedde i 1949, da en lastebil veltet. Det siste i oktober 2014.

Avisen La Provincia har skrevet at 66 mennesker har omkommet i veiens levetid. Forum Roque Aldeano, en folkeplattform som siden 2006 har jobbet for å få på plass en ny og sikrere vei, og i mellomtiden gjøre den gamle veien sikrere og holde den åpen, hevder at det er 33 omkomne.

Regn = ras

Det som er sikkert er at det går ras på veien så godt som hver eneste gang det regner, og at det har skjedd 10-15 ganger i året. En rekke rassikringstiltak er gjort, men ingen ting har vist seg å holde i det lange løp.

Når veien er stengt, er det lange omveier å kjøre for å komme til andre deler av øya. Dette har vært et stort økonomisk og praktisk problem for næringsdrivende, som får økte fraktkostnader, og butikker og restauranter mister kunder.

I tillegg har det gjort transport av syke og skadde mennesker såpass langvarig at flere skal ha dødd underveis til sykehus opp gjennom årene.

I El Risco bor det mange som jobber i nabokommunen 15 kilometer unna, og som når veien er stengt må ta den lange turen helt rundt øya, eller krongle seg over ekstreme, risikable fjellruter for å komme på jobb.

300 kubikkmeter

Det siste raset gikk 9. november i år. 300 kubikkmeter stein raste ned på veien og tok med seg rassikringsnettene.

14. november bestemte myndighetene at veien skulle stenges for alltid – en ny vei er under bygging, og den første strekningen av denne, til Risco Verde, skal åpnes i januar. Dagen etter ble veien stengt for godt.

Foreløpig er det uklart når neste fase skal bygges. Alt avhenger av å få finansieringen på plass.

Øyas lengste tunnel

Nyveien får Gran Canarias lengste tunnel på cirka 3000 meter.

Den skulle opprinnelig være ferdig i 2014, men alt stoppet opp da den spanske regjeringen kuttet nesten alle penger til veibygging på Kanariøyene.

Landbruksdistrikt

La Aldea er et viktig landbruksområde, og etter at veien åpnet i 1939 blomstret virksomhetene. Folk flyttet til i tusentall.

Før veien kom, var det svært isolert og kun tilgjengelig via stier og sjøveien. Etter åpningen steg folketallet i La Aldea til over 8.000.

Autovern og asfalt kom ikke før på 1970-tallet, så veien som inntil det siste kunne være en nervepirrende opplevelse var langt farligere de første 40 årene.

Fabelaktige utsikter

Veien har bydd turister og fastboende på fantastisk utsikt til Spanias høyeste fjell, Teide på Tenerife, til Andén Verde, Guayedra, Faneque, Barranco de La Palma, Risco Verde og Las Arenas, og på spektakulære solnedganger. Dokumentert gjennom titusenvis av bilder opp gjennom årene.

Minnet de døde

I dag ble de som døde på veien minnet i en tilstelning arrangert av Forum Roque Aldeano ved Atlanterhavsmonumentet i Las Palmas.

Tags