Håndverk på Gran Canaria
På Gran Canaria har håndverk lange tradisjoner og høy kvalitet.
Urbefolkningen på Gran Canaria var dyktige håndverkere. De fremstilte kjøkkenredskap, stempler (pintaderea kanaria) og ikoner som kvinnefiguren Tara i leire.
Kurver, kniver og tregjenstander ble også laget. I tillegg var spinning vanlig.
Motivene i dekorasjonene var ofte i tråd med hulemalinger. Veggene i Cueva Pintada i Gáldar er det fremste funnet av slike.
Det som går igjen er geometriske motiv i rødtoner, oker og hvitt basert på firkanter, triangler og sirkler.
Elegant keramikk
Keramikken som ble fremstilt av urbefolkningen på Gran Canaria omfattet mugger vaser, boller og mye annet.
Blant Kanariøyene var det kun på Gran Canaria at farger ble brukt i dekoren på keramikken. Produktene var symmetriske og elegante.
Flere av nåtidens mange håndverkere på Gran Canaria viderefører tradisjonene, og bruker samme former og dekor som urbefolkningens håndverkere.
Noen bruker også de urgamle fremstillingsmetodene, der keramikken brennes i groper i bakken.
Stemplene (pintaderea kanaria) var et identitetstegn laget av brent leire eller tre med håndtak.
De ble brukt til dekorering, tatovering og merking av klær. En teori er at de kan ha blitt brukt til å markere eierskapet på dører til matlager.
Stemplene hadde nonfigurative geometrisk figurer: triangler, romber, sirkler, firkanter, halvrundinger osv.
Ídol de Tara er trolig en kvinneskikkelse, en avgud som urbefolkningen laget små leire- og steinfigurer av.
Den stammer fra Gran Canaria. Men det er ikke dokumentert hvor på øya den oppsto, selv om navnet Tara er hentet fra en av urbefolkningens bosetningssteder i Telde.
Figurene ble blant annet brukt under befruktningsritualer og for å feire de døde.
Kurvbinding viktig
Kurvbinding utgjorde en stor del av urbefolkningens håndverk. Kurver, vesker og andre jordbruksrealterte produkter ble laget av siv, rotting og palmeblader.
Dagens kanariske håndverkere fremstiller mest matter og hatter av de samme materialene.
Først og fremst gjøres dette i dag i Santa Lucía, San Bartolomé de Tirajana, Mogán, La Aldea de San Nicolás, Teror og San Mateo.
Eksklusive kniver
Gamle kanariere kaller den særpregede kanariske kniven, som kun produseres på Gran Canaria, for naijfe.
Derfor antas det at opphavet til kniven har med engelskmennenes sterke tilstedeværelse på øya.
Kniven er en av landbrukets viktigste redskap.
Den kan brukes til en rekke forskjellige oppgaver, fra å skjære av gress og spikke i tre til å kutte kaktusblad og i dyr når det er nødvendig.
Bøndene bærer den med stolthet.
Det er et maskulint symbol som går i arv fra far til sønn ned gjennom generasjonene. Kvinner verken lager, bærer eller eier kniven.
Ensartet produksjon
Kanariske knivmakere lager kun kanariske kniver, ingen andre typer kniver eller skjæreredskaper. Utvalget har økt opp gjennom året.
I dag lages ikke bare kniver for bønder, men også kniver som kan brukes som brevåpnere, bestikk, til pynt, og som halssmykker, øreringer og andre ting.
Ofte er det sønner av smeder som blir knivmakere, og de må gå lenge i lære for å beherske teknikken.
De fremste knivmakerne fins i Guía, Gáldar og Telde. Produksjonsprosessen er tidkrevende. En smed lager ofte selve bladet, men noen knivmakere gjør også dette arbeidet selv.
Skaftet lages ved å skjære ringer av horn i forskjellige lengder og størrelser. Hull lages i midten for bladet. Metallbeslag i begge ender brukes til å feste hornene.
Fordypninger i ulike vinkler lages i hornet. Disse fylles med metallblad i ulike farger. Til slutt poleres bladet.
Tekstiler av høy kvalitet
Den kanariske hullsømmen kan danne intrikate, vakre mønster, ofte etter utførerens egne mønster. Arbeidet krever stor presisjon, tålmodighet og dyktighet.
Tøyet det arbeides med spennes ut over et bord. Deretter dras tråder ut av tøyet, og mønster formes av hullene og de utdratte trådene.
Kanarisk hullsøm, broderier og blondesøm lages hovedsakelig i Agüimes, Ingenio, Telde, Valleseco og Aldea de San Nicolás.
Veving av tepper og filter gjøres mest i Ingenio, Telde, Santa Lucía, la Aldea de San Nicolás, Valsequillo, San Mateo, Teror, Moya og Gáldar.
Til veving ble det før i tiden brukt bomull, kaktusfiber, lin og silke. I dag er det ull eller tøyfiller som utgjør råvarene.
Fargerik stein
Stein er det mye av på Gran Canaria, og steinhugging har lange tradisjoner fra tiden etter erobringen.
Stein ble brukt både til bygningsmateriale dekor på bygninger, til dekor av bygninger, og til skulpturer og figurer.
Uthuggingen til håndverkgjenstander skjer etter møysommelige, antikke metoder.
Jernkiler slås inn i sprekker med en hammer, og biten som løsner deles videre til ønsket størrelse. Deretter utformes gjenstanden.
Motivene legges på med kalkeringsteknikk. Først tegnes motivet på papir, deretter overføres det til kartong, og så dra ut konturene på steinen.
Det er flere steinbrudd på øya, og hver har sin spesielle fargesjattering i steinen. I Arucas, San Lorenzo og Bandama er det blå stein, som kan ses i mange bygninger på øya.
Grønn stein stammer fra Tirma og Ayagaures. Den kan du blant annet se i Columbushuset sin fasade mot Pilar Nuevo.
Hvit stein er fra Los Pinos de Arucas og La Fula, og fins i hundeskulpturene i Columbushuset. Okerfargen kommer fra Teror (se det gule tårnet i pinjebasilikaen i samme by).
Den røde er fra Tamadaba og Ayagaures, brukt i bøndenes monument på Plaza de España Las Palmas.
Utsalgssteder
Genuint kanarisk håndverk får du kjøpt på forskjellige større håndverksenter, slik som Fedac-butikkene i Triana, Las Palmas og i Play de Inglés, og på noen av de faste markedene.
Dessuten i håndverkernes verksteder og i småbutikker rundt omkring på øya.
Gode steder å se etter håndverk er i byer der det fins flest aktive håndverkere, slik som i Agüimes, Ingenio, Telde og Santa Lucía i øst og sørøst, Aldea de San Nicolás (San Nicolás de Toleno) i vest, Moya, Gáldar og Guía i nord, og Teror, Tejeda, Valleseco, Valsequillo og San Mateo oppe i fjellene.
Hvis du er på Gran Canaria begynnelsen av desember, kan du finne mye bra på den store håndverksmessen Artesanias de Canarias, som arrangeres en gang i året.
Håndverksenter på Gran Canaria
Fedac-butikken i Triana, Calle Domingo J. Navarro 7, Las Palmas.
Fedac-butikken i Playa de Inglés, Centro Insular de Tursmo, Avenida de España, på hjørnet til Avenida de los Estados Unidos.
Centro Locero, La Atalaya, Santa Brígida
Casa-Alfar, Panchito, La Atalaya, Santa Brígida
Museo de Piedras y Artesanía Canaria, Camino Real de Gando 1, Ingenio
Casa de la Era, Avenida de Canarias, Vecindario. (Ikke butikkutsalg, men du kan kjøpe direkte fra håndverkerne som jobber her)
Pueblo Canario, Parque Doramas, Las Palmas