12 tonn med våtservietter i do - en dyr affære
Øyrådet på Gran Canaria oppfordrer befolkningen til å kvitte seg med brukte våtservietter på riktig måte, for å unngå at disse forårsaker blokkeringer i rør- og kloakksystemene. Dette kan fort bli kostbart.
Å kaste våtservietter i toalettet fører til store opphopninger av avfall i rør- og kloakksystemer.
Øyrådet ønsker derfor å gjøre folk oppmerksomme på at slikt og annen type ikke-organisk avfall ikke skal i toalettet.
Eksempler på slikt ikke-organisk avfall er emballasje til badesvamper, bomullspinner, kondomer og andre artikler brukt til personlig hygiene som ikke er toalettpapir. Dette melder øyrådet i en pressemelding.
På Gran Canaria alene kastes det omtrent 23 tonn med toalettpapir og våtservietter i toalettet i løpet av et år. Våtservietter utgjør en andel på 57 prosent, eller 12 tonn.
Våtserviettene er som regel laget av et tekstilstoff sammensatt av blant annet polyester og bomull, som fletter seg, knyter seg, og lager baller i rørene.
Dette kombinert med det andre avfallet som ikke hører til i kloakken, hoper seg opp sammen med toalettpapir i rørene der det er innsnevringer og i rørbender, og blir til store kladder som blokkerer avløpet helt.
Kostnadene tilknyttet fjerningen av disse søppelpluggene fører til at det må settes av 5 millioner euro i året til dette formålet.
Problemet omfatter også våtservietter som er merket at de er biologisk nedbrytbare, da nedbrytningsprosessen fortsatt tar for lang tid, og dermed forårsaker problemer.
95 prosent av toalettpapiret som blir brukt, løses opp i løpet av den første halvtimen, mens våtserviettene kan bruke flere dager på nedbrytningsprosessen. Størrelsen på hver våtserviett reduseres dessuten med kun en tredjedel.
Alvorlige problemer oppstår også når avløpsvannet skal pumpes.
Normalt skal avløpsvann bare inneholde organisk avfall, derimot kommer bomullspinner til renseanleggene. Bomullspinnene flyter, og dette gjør at det er vanskelig å fjerne de fra avløpsvannet. Dette skaper problemer.
Kast og bruk kulturen vi ser i dag, det sårbare økosystemet og den begrensede tilgangen på ressurser fører til et alvorlig miljøproblem. Spesielt når man tar den enkle løsningen og kaster søppel i do.
Toalettet er ikke en søppelkasse, heter det videre i pressemeldingen.