Arbeidere på Kanariøyene får mest utbytte av høyere minstelønn i Spania

I Spania fins det en lovfestet minstelønn som gjelder alle bransjer, og denne er foreslått hevet med fire prosent til 24,53 euro per dag, 735,90 euro per måned - egentlig 14 utbetalinger i året, og 10 302 euro per år i 2018.

Minstelønnen i Spania er ikke mye å leve av. Foto: Hugo Ryvik

På Kanariøyene er det svært mange ansatte som jobber for minstelønn. En slik økning vil derfor slå mer ut på Kanariøyene enn i andre spanske regioner, ifølge beregninger som arbeids- og sosialdepartementet har gjort.

Det henger sammen med at en stor andel av arbeidsstyrken på Kanariøyene jobber i hotell- og restaurantbransjen, butikker og som sjåfører og maskinoperatører, hvilket er yrker med mange lavtlønte.

Over en halv million på minstelønn

533 978 personer jobber for minstelønn i Spania, 3,5 prosent av det totale antallet. På Kanariøyene er det 176 800.

Høyest andel minstelønnsmottakere er det blant kvinner, utlendinger, ansatte uten jobbkvalifikasjoner og folk som jobber på deltid eller på begrenset tid.

For en 20-åring er det ti ganger mer sannsynlig med minstelønn enn for en person mellom 50 og 59 år, for ufaglærte fire ganger mer sannsynlig og for midlertidig ansatte tre ganger mer sannsynlig.

For sesongarbeidere er forslaget til minstelønn satt til 34.85 euro per dag.

Departementet har lagt forslaget ut på høring. ;Minstelønnen skal økes hvert år til den er oppe i 850 euroi 2018.

15 euro i timen i Norge

I Norge er det ingen minstelønn som gjelder i alle bransjer, men til sammenligning er minstelønnen i overnatting-, restaurant- og cateringbransjene på 157,18 kroner per time, det vil si cirka 15 euro.

For renholdsarbeidere er det 177,63 kroner, det vil si cirka 17 euro.

Tags