Tre firedeler av de arbeidsløse kan ikke engelsk

Av de som er registrert arbeidsløse på Kanariøyene, hvor tjenestesektoren i dag sysselsetter 87 prosent av alle som er i arbeid, er det tre firedeler som ikke kan noe engelsk.

Engelskkunnskap er særlig viktig i serviceyrker på Kanariøyene. Foto: Hugo Ryvik

Nesten 277 000 mennesker er registrert arbeidsledige på Kanariøyene, drøyt 6 prosent færre enn for et år siden, men likevel over 32 prosent av den tilgjengelige arbeidsstyrken.

Bare 3,5 prosent av de arbeidsledige har engelskkunnskaper på høyere nivå, viser data som ble lagt fram i går i parlamentet av den kanariske regjeringen.

8,9 prosent har engelskkunnskaper på mellomnivå, og 13,7 prosent på et lavt nivå.

Styrker engelskoppplæringen

Dårlige engelskkunnskaper særpreger kanariske arbeidere, selv om engelskkunnskaper er mer etterspurt enn tidligere i turistindustrien. En studie som universitetet i La Laguna på Tenerife utførte i 2009, viste imidlertid at bedriftsledere legger lav vekt på språkkunnskaper blant sine ansatte.

Regionsregjeringen på Kanariøyene har nå styrket engelskopplæringen på offentlige skoler med sju prosent flere studieplasser i forhold til 2013, det vil si 2350 flere plasser. De siste tre årene har studieplassene økt med drøyt 14 prosent.

19 700 studerer engelsk

417 skoler på Kanariøyene er med i et program for engelskopplæring. I dag er det 19 700 engelskstudenter. 1200 nye engelsklærere skal kvalifiseres slik at det blir rom for 18 000 flere studenter som vil lære engelsk.

Arbeidskontoret har program gående for opplæring av arbeidsledige i blant annet engelsk. En avtale er inngått med turistindustrien om opplæring av 790 arbeidsledige. 315 av disse er sikret jobb i turismen når opplæringen er ferdig.

Tags