I kveld kan du beundre århundrets lengste måneformørkelse fra Kanariøyene

Århundrets lengste måneformørkelse skjer i kveld, fredag 27. juli, og på Kanariøyene kan du se total formørkelse fra klokken 20.55 lokal tid.

Måneformørkelsen skjer i kveld. Foto: Hugo Ryvik

Formørkelsen skal vare i 102 minutter sett fra Kanariøyene, hvorav total formørkelse i cirka én time og ti minutter. Hele formørkelsesprosessen vil vare nesten fire timer.

Ligger på linje

Grunnen til at den varer så lenge er at månen vil være perfekt på linje med solen og jorden, og passerer nøyaktig gjennom sentrum av jordens skygge, samtidig som den er på sin lengste avstand fra jorden, ifølge NASA. Den fremstår på grunn av avstanden som 14 prosent mindre enn vanlig

Månen vil ikke forsvinne helt ut av syne, men få en rødlig farge, hvilket er opphavet til navnet blodmåne.

Total formørkelse 

Fra Kanariøyene vil du ikke kunne se den første delen av formørkelsen – du ser den først når månen er totalt formørket, og kan deretter beskue hele prosessen til formørkelsen er over.

Finn et sted med lite lys i omgivelsene og med fri sikt til horisonten, gjerne høyt opp, og se mot øst. Med kikkert eller teleskop vil du få enda større glede av formørkelsen.

Arrangementer

Romobservatoriet i Temisas på Gran Canaria har et arrangement med forhåndspåmelding, og det arrangeres også månetitting gjennom teleskop i blant annet Arinaga av foreningen Agrupa Asociación Astronómica de Gran Canaria og andre steder på øya. 

Museet for vitenskap og kosmos på Tenerife (MCC) arrangerer "Festival of the Solar System", der du kan studere måneformørkelsen og planetene Venus, Jupiter, Saturn og Mars gjennom teleskop. Mars er i dag i sin nærmeste posisjon til jorden.

Neste måneformørkelse kan sees fra Europa i januar 2019, ifølge Kanariøyenes astrofysiske institutt, IAC.

Tags