Nå tar astroturismen på Gran Canaria av for alvor

Visste du at Gran Canarias beste romobservatorie ligger i den idylliske, lille landsbyen Temisas, Gran Canarias ukjente perle, bare 45 minutters kjøring fra turistområdet Maspalomas eller hovedstaden Las Palmas? 

Romobservatoriet i Temisas ligger på 850 meters høyde med landsbyen 150 meter lavere, og er lett tilgjengelig for publikum. Foto: Hugo Ryvik

Astroturisme er det nye stjerneskuddet på turismehimmelen, og Gran Canarias himmel, i Temisas spesielt, er et utmerket sted for astronomi og stjernetitting.

Observatoriet i Temisas ligger på 850 meters høyde på kanten av vulkankrateret Caldera de Tirajana, midtveis mellom Agüimes og Santa Lucia og 30 minutters kjøring fra Gran Canarias lufthavn.

Svært gode astronomiforhold

Nattehimmelen er ikke riktig så mørk i Temisas som på Roque de los Muchachos høyest oppe på La Palma eller Teide på Tenerife, der fjellene er høyere, men horisonten sett fra Temisas-observatoriet er temmelig bra i nord, sør og vest.

Observatoriet er dessuten langt mer tilgjengelig enn på La Palma og Tenerife. 

De fleste himmelgjenstander og konstellasjoner, inkludert de svakere som Melkeveien, ser spektakulære ut gjennom nesten hele året fra Temisas.

Omvisninger på engelsk på ukedager

Stor interesse for å titte på stjerner og planeter gjennom romteleskop og lære mer om astronomi har ført til at romobservatoriet i Temisas nå utvider tilbudet til turister og fastboende.

Tidligere har Observatorio Astronomico de Temisas, som det heter,  bare vært åpent på kveldstid i helgene med forhåndsbestilling og guidet omvisning eller undervisning kun på spansk.

Mest for skoleelever, profesjonelle og spesielt interesserte kanariere og spanjoler, og ved spesielle hendelser, slik som meteorittregn.

Nå blir det åpent fra 22 til 24 på ukedager fra mandag til torsdag også med engelsk guide.

Busstransport fra Maspalomas-området i sør (Playa del Águila, Bahía Feliz, San Agustín, Playa del Inglés, Campo Internacional, Faro de Maspalomas, Meloneras, Pasito Blanco og Salobre Golf) er inkludert i prisen.

Varer i to timer

For et to timer langt besøk med engelsk presentasjon koster det 26 euro per person over 18 år, 24 euro for de som er yngre. Besøk må bestilles og betales på forhånd, hvilket kan gjøres via observatoriets nye nettside på www.astrotemisas.es.

 Det er også mulig å bestille egne gruppebesøk med 12-20 personer der du kan studere solen om dagen eller stjerner og planeter om kvelden eller natten.

Du kan også besøke observatoriet uten forhåndsbestilling i åpningstiden og betale i døren (nøyaktig beløp i kontanter, det veksles ikke), men da får du neppe mulighet til å titte i teleskopet og får begrenset utbytte av besøket.

Bredt program med teleskoptitting som høydepunkt

Forhåndsbestilte besøk omfatter foredrag med visuell presentasjon i storformat, laserstyrt observasjon av konstellasjoner og Melkeveien, og observasjon av elementer i verdensrommet gjennom teleskop.

Dessuten et guidet besøk i observatoriets utstillingsrom, hvor det blant annet fins en samling meteoritter.

Det vanlige programmet starter med en innledende samtale om astronomi, fra grunnleggende til de nyeste funnene, inkludert fremvisning på storskjerm. Nattlige økter fortsetter med en laserstyrt stjernetyding med en detaljert observasjon av de sørlige konstellasjonene og Melkeveien.

Deretter følger observasjon av himmellegemer fra teleskopkuppelen der du selv får titte i teleskopet. Dagtidsøktene omfatter en generell observasjon av solen med spesielle solteleskoper. 

Grupper kan for øvrig bestemme deler av innholdet i besøket selv ut ifra interesser.

Opplegget passer også for barn, og avhengig av antallet barn som deltar, blir det lagt mer vekt på spill og bilder for å få bedre oppmerksomhet. Anlegget er ikke tilpasset rullestolbrukere.

Alternativer når himmelen ikke kan observeres

Hvis det er dårlig vær som ikke gjør det mulig å observere elementer i verdensrommet, slik som regn, overskyet himmel eller calima (sanddis), kjøres et alternativt program inne i bygningen. 

Dette kan omfatte et guidet besøk til utstillings- og arbeidsområder, bruk av både antikke instrumenter og moderne teleskoper, en utvidet diskusjon om temaer av interesse, demonstrasjoner av gratis mobilapper og astronomiprogrammer for datamaskiner og andre ting.

Teleskopdomen har plass til 20 personer og forelesningshallen 50 mennesker. Det meste av programmet foregår innendørs i ly for vær og vind.

All inntekt går til undervisning og forskning

Observatoriet drives av en ikke-gevinstdrevet organisasjon, og alle penger som kommer inn blir reinvestert i undervisning og forskningsaktiviteter. Lokalbefolkningen nyter godt av subsidierte priser fordi det bidrar til utdanning, spesielt av barn og ungdom.

Observatoriet i Temisas er del av «Det gylne triangel» med astronomi i verdensklasse sammen med forskningssenter på Hawaii og i Chile. Det er også tilholdssted for en forening som gjør oppdagelser fra sentrene mer tilgjengelig for publikum.

I tillegg samarbeider observatoriet med det kanariske instituttet for astrofysikk (IAC) og universitetet i Las Palmas i forskningsprogrammer.

Lenker

Temisas-observatoriets nettside

Astroeduca arrangerer stjernetitting og astrovandring utendørs emd engelsktalende guide

CARS, romobservatorie i Vega de San Mateo

Tags