Telefonica skal bygge ut fiberkabel i turistkommune på Gran Canaria

Mogán kommune og teleselskapet Telefonica har inngått en samarbeidsavtale om utbygging av fiberoptisk kabel i kommunen. Det betyr tilgang til raskt internett for mange.

Onalia Bueno, orfører i Mogan,og Juan Flores, direktør for Telefonica på Kanariøyene, informerte om samarbeidet på en pressekonferanse 19. april. Foto: Mogan kommune

Første fase skal gjennomføres i år, ifølge en pressemelding på kommunens nettside. Puerto Rico er først ut, deretter følger de nedre delene av Arguineguin, inkludert Patalavaca og Los Canarios.

4000 tusen abonnenter kan få tilgang til fibernettet disse stedene i år.

Utvider nettet senere

Utbyggingen skal skje ut ifra hvor det blir registrert et behov. De kommende årene skal fibernettet ifølge Telefonica utvides, etter hvert også til Puerto de Mogán.

Vanligvis tar det åtte måneder før de første abonnentene kan tilkobles, men Telefonica har håp om å få de første på plass etter sommeren.

3G-alternativ i besværlige områder

I noen områder, slik som Arguineguin-ravinen, er det av geografiske grunner vanskeligere enn andre steder å bygge ut fibernett, blir det påpekt i pressemeldingen.

Der blir det sett på alternativer, slik som 3G-rutere, som kan gi beboerne tilgang til internett med opptil 10-20 Mbps på steder der det mangler eller er dårlige telefonnett slik at ADSL også er utelukket.

Med fiber kan du få opptil 300 megabits per sekund (Mbps) nedlastingshastighet, og opptil 30 Mbps opplastingshastighet.

Forpliktende samarbeid

Kommunen har forpliktet seg i samarbeidsavtalen til å delta i planleggingen og legge til rette for utbygging, blant annet gjennom å få på plass nødvendige tillatelser så fort som mulig.

11. mars ble det etablert en arbeidsgruppe med representanter fra kommunen og teknikere fra Telefonica. Før utbyggingen starter, skal arbeidsgruppen kartlegge hvor behovet og etterspørselen er størst i kommunen, og hvor det er dårlig internettdekning.

Meld fra på internett

Mogan kommune skal åpne en tjeneste på sine nettsider der beboere kan melde fra om sine internettbehov.

Telefonica investerer i første omgang en million euro i utbyggingen.