Åpner for oljeleting på Kanariøyene

Spanias minister for industri, energi og turisme, José Manuel Soria, vil utrede muligheten for oljeutvinning på Kanariøyene.

Repsol ivrer etter å bore etter olje i kanariske farvann. Foto: Repsol

Soria sier til nyhetsbyrået Efe at departementet har myndighet til å tillate oljeutvinning og leting etter oljeressurser, men at departementet likevel vil søke konsensus med de regionale myndighetene.

José Manuel Soria har nå bestilt en mulighetsstudie for oljeleting. Kanariøyenes president, Paulino Rivero, har tidligere gått imot oljeutvinning ved øygruppen på grunn av mulige miljømessige konsekvenser.

Konsesjoner for oljeleting i ni felt ved Fuerteventura og Lanzarote ble i 2001 gitt til det spanske oljeselskapet Repsol for så å trekkes tilbake.

Fuerteventuras president, Mario Cabrera, sier også et rungende nei til oljeutvinning.

Begrunnelsen er at oljereservoarene ligger bare 14 kilometer fra turistområdet ​​El Castillo, og et eventuelt oljeutslipp kan nå strendene i løpet av fire timer.

Store mengder

Repsol estimerte i 2008 at det fins rundt 1000 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter i farvannene ved Fuerteventura og Lanzarote, en mengde som borger for at utvinningen kan pågå i 30 år.

Til sammenligning utgjør de nylige storfunnene til Statoil, Enis Norge og Petoro i feltene Havis og Skrugard i Barentshavet 500-600 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.

I et nytt økonomisk og fiskalt regime som er i ferd med å innføres i Spania og på Kanariøyene, legges det inn skattesatser for oljeutvinning.

Kan skape konflikt

Oljefeltene det er snakk om, ligger omtrent halvveis mellom Marokko og Kanariøyene.

Mot slutten av 2011 ga Marokko åtte konsesjoner til det australske oljeselskapet Tangiers Petroleum Ltd. for å lete etter olje utenfor kysten av Tarfaya, bare 50 kilometer fra Kanariøyene.

Hvis Kanariøyene også melder seg på i oljeletingen, kan det føre til økt spenning mellom Marokko og Kanariøyene fordi det er uenighet om hvem oljen tilhører, ifølge general Cesar Muro, øverste militære sjef på Kanariøyene. 

Tags