Det kanariske stortinget sier nei til oljeleting
Stortinget på Kanariøyene vedtok i går å oppfordre den spanske regjeringen til å oppheve godkjenningen av leting etter olje utenfor Kanariøyene.
Det ble også vedtatt å oppfordre Spanias regjering til å starte en dialog med kanariske institusjoner om oljeaktiviteter.
Kanariøyenes storting har sittet sammen tirsdag og onsdag denne uken for å debattere kanaririkets tilstand.
Forslaget som ble vedtatt kom fra de sosialistiske og nasjonalistiske partiene.
Kraftig motstand
Bakgrunnen for vedtaket er at en lisens til oljeselskapet Repsol YFP for leting etter olje og gass utenfor Fuerteventura og Lanzarote ble godkjent i det spanske ministerrådet 16. mars, til tross for kraftige protester fra den kanariske regjeringen, øyrådene på Fuerteventura og Lanzarote, og flere andre hold.
24. mars er det varslet massive demonstrasjoner mot oljeutvinning i hovedstedene på seks av de syv bebodde Kanariøyene.
Argumenter for oljeutvinning
- Spania kan bli mindre avhengig av olje og gassimport. Anslagene til Repsol viser at 140 000 fat kan utvinnes hver dag i 20 år, nok til å dekke 10 prosent av det spanske behovet
- Det kan være svært mye penger å tjene. Energikostnadene for Spania kan reduseres med 28 000 millioner euro, ifølge den spanske regjeringen.
- Mange nye, sårt tiltrengte arbeidsplasser vil skapes, 3000-5000 på Kanariøyene alene, hevder Repsol.
- Marokko er allerede i ferd med å lete etter olje i samme område, og Spania bør sikre seg en del av kaka, ellers tar Marokko alt.
- Kanariøyene trenger flere ben å stå på i tillegg til turismen, som i dag direkte står for 30 prosent av brutto nasjonalprodukt (bnp), direkte og indirekte for 60 prosent. Oljeaktiviteter kan heve industriens andel av bnp fra 4 til 8-9 prosent, hevder Jose Manuel Soria, Spanias industri, energi og turistminister.
Argumenter mot oljeutvinning
- Utvinningen vil kun være til fordel for multinasjonale oljeselskap, mens Kanariøyene blir uten gevinst og får all risiko og alle ulemper.
- Det er fare for at et sårbart havområde med stort biologisk mangfold blir påført ubotelig skade.
- Kortsiktig oljeutvinning kan true fremtiden for turismen, særlig med tanke på utslipp som kan ødelegge viktige turiststrender og skade Kanariøyenes omdømme i mange tiår.
- Oljeutslipp kan ødelegge for produksjonen av drikkevann fra saltvann, som Kanariøyene er svært avhengig av.
- Fare for militær konflikt med Marokko over rettighetene til oljen. Territorialgrensen mot Marokko er ikke avklart, og det refereres bare til en imaginær grenselinje.
- Fisket kan bli negativt påvirket.
- Kanariøyene har naturlige forutsetninger for å utvikle fornybar energi, og bør heller satse på dette.