Fuerteventura og Lanzarote varsler oljedemonstrasjoner

30. mars skal øyrådene på Fuerteventura og Lanzarote lede demonstrasjoner i byene Arrecife og Puerto del Rosario mot leting etter olje utenfor øyene.

Fuerteventura og Lanzarote er sterkt imot oljeaktiviteter utenfor øyene. Foto: Repsol.

Presidenten i øyrådet på Lanzarote, Pedro San Ginés, forkynte i går kveld at de sammen med øyrådet på Fuerteventura har tenkt å demonstrere mot å tildele oljeselskapet Repsol lisens for å lete etter olje i blokkene Canarias 1-9.

Ginés fortalte også at det jobbes med å organisere en maritim demonstrasjon med flere typer båter, skriver Canariasahora.es.

Truer med rettsak

Øyrådet på Lanzarote var samlet i går i et ekstraordinært møte for å godkjenne et svar på en høring om tildeling av letelisenser som Spanias industri, energi og turistminister, Jose Manuel Soria, har sendt ut.

I innledningen av møtet uttalte Ginés at oljesaken er den største trusselen mot øyas fremtid fra alle synspunkter, og at hvis ikke letelisensene blir stoppet, kommer øyrådene til å trekke saken inn for retten.

Godkjente høringssvar

I tilsvaret på høringen påpekes det at det spanske departementet ikke har jurisdiksjon til å autorisere leting etter olje i det gjeldende farvannet, og at departementet har gjort betydelige endringer i lisenstillatelsen i forhold til den opprinnelige.

Dessuten at det har kommet nye reguleringer siden letelisensene først ble tildelt for elleve år siden.  

Alle de politiske partiene i øyrådet, med unntak av regjeringspartiet Partido Popular, stemte for at høringssvaret skulle godkjennes.

Fuerteventuras øyråd videresendte 27. februar et skriv fra Greenpeace til Jose Manuel Soria hvor det advares mot de mulige konsekvensene på økosystemet en oljeaktiviteter utenfor Kanariøyene kan forårsake.

Greenpeace påpeker at økosystemene på Kanariøyene er hart stresset av menneskelige aktiviteter fra før, og at turisme og fiske ville bli hardt rammet av oljeutvinning.

For og imot oljeutvinning

Spania kan bli mindre avhengig av olje og gassimport

Det kan være mye penger å tjene

Marokko er allerede i ferd med å lete etter olje i samme område, og Spania bør sikre seg en del av kaka

Argumenter mot

Utvinningen vil kun være til fordel for multinasjonale oljeselskap, mens Kanariøyene blir uten gevinst og får all risiko og alle ulemper

Sårbart havområde med stort biologisk mangfold

Kortsiktig oljeutvinning kan true fremtiden for turismen, særlig med tanke på utslipp som kan ødelegge viktige turiststrender

Oljeutslipp kan ødelegge produksjonen av drikkevann fra saltvann, som Kanariøyene er svært avhengig av.

Fare for militær konflikt med Marokko over rettighetene til oljen

Fisket kan bli negativt påvirket

Kanariøyene har naturlige forutsetninger for å utvikle fornybar energi, og bør heller satse på det.

Tags