Pensjonistpar fra Narvik tilkjent 130 000 euro fra timeshare-selskap på Gran Canaria
9. april fikk et pensjonistpar fra Narvik den gledelige beskjeden at de er tilkjent cirka 130 000 euro etter å ha saksøkt timeshare-selskapet Holiday Club på Gran Canaria.
Dommen falt i første rettsinstans, lokalretten i San Bartolome de Tirajana sør på Gran Canaria.
Paret ønsket å bli fri fra timeshare-kontrakten, og fikk hjelp av advokatselskapet Timeshare Reclaim & Consulting (TRC) i Puerto Rico vinteren 2017 da det viste seg svært vanskelig å selge tilbake eller videreselge tidsandelene.
Ble nektet å avslutte kontraktene
– Vi forsøkte å få Holiday Club til å kjøpe tilbake kontraktene, men de sa det var helt umulig. Vi hadde tatt et valg og måtte stå ved det, sier kvinnen, som ønsker å være anonym, til Canariajournalen.
Hun leste i Canariajournalen om en annen dom der Tove Grimsbo vant en lignende sak i spansk Høyesterett, og flere påfølgende artikler om andre som har vunnet mot timeshareselskap på Kanariøyene, forteller hun.
– Da skjønte vi at det fantes en vei ut av det, sier hun.
Full seier
Holiday Club Canarias Sales and Marketing S.L.U tapte saken, som var oppe i lokalretten allerede i mars, få måneder etter at paret gikk til advokat.
Kontraktene ble annullert av domstolen på grunn av ulovligheter, og selskapet må enten punge ut eller anke saken inn for neste rettsinstans, provinsretten i Las Palmas.
I tillegg til kjøpesummen på 126 264 euro, er Holiday Club dømt til å betale de juridiske kostnadene til motparten.
Sju uker i året
De tre timeshare-kontraktene det gjelder er på til sammen sju ukeandeler i året på timeshare-anlegget Club Puerto Calma, og ble inngått 15. juli 2013 og 16. september 2014.
– Vi har jo vært mange ganger på anlegget og kost oss på Gran Canaria, men årene går fortere enn man tror. Når man blir gammel, kan det bli mange ting med blant annet helse og økonomi som gjør det mer usikkert om man kan reise og om man har råd. Derfor ville vi kvitte oss med timeshare-andelene, sier kvinnen.
Paret har ikke etterkommere som er interessert i å ta over ukeandelene. I og med at Holiday Club ifølge kvinnen ikke var det minste imøtekommende, gikk de til slutt til advokat.
Hun viser også til at de årlige vedlikeholdskostnadene steg med årene, og peker på at de ikke så noe til at vedlikehold ble utført.
– Vi klaget på mange ting, men så ikke at det skjedde noe.
Håper pengene kommer fort
Nå håper pensjonistparet på 75 og 80 år at Holiday Club ikke anker, og at pengene utbetales raskt.
– Det er jo ingen vits i å gå til rettssak hvis det går mange år før pengene man er tilkjent kommer. Da kan man jo være død og begravet, sier hun.
Ekteparet har fortsatt kontrakt på en andelsuke igjen på Puerto Calma som ikke er dradd inn i søksmålet. Paret håper de kan få en avtale med Holiday Club om at selskapet tar denne tilbake.
Tap etter tap for timeshare-selskapene
Dommen føyer seg inn i en lang rekke med lignende dommer de siste årene der timeshare-selskaper på Kanariøyene har tapt mot kunder som saksøker dem. Timeshare-kundene går til sak for å komme fri av kontraktene fordi de har vanskeligheter med å selge tidsandelene tilbake til timeshare-selskapene eller videre til andre.
De fleste kontraktene er blitt kjent ugyldige fordi de ikke hadde en tidsbegrenset varighet på mellom tre og 50 år, slik loven sier. Noen har også blitt annullert fordi de gjelder såkalt flytende uker, det vil si at tidspunktet på året når leiligheten kan benyttes ikke er fastsatt på forhånd i kontrakten.
Ifølge TRC har advokatfirmaet vunnet mange slike saker mot Holiday Club.
Canariajournalen har bedt Holiday Club om kommentarer til dommen, men har ikke fått respons innen publiseringstidspunktet.
Grimsbo-dommen skapte presedens
En Høyestretttsdom i Madrid i januar 2015 der den norske kvinnen Tove Grimsbo vant mot timeshare-selskapet Anfi del Mar dannet presedens og har ført til en flom av rettssaker, ikke bare på Kanariøyene, men også på det spanske fastlandet. Timeshare-selskapene taper igjen og igjen i forskjellige rettsinstanser.
Holiday Club og Anfi har den siste tiden tatt forskjellige grep for å få eksisterende kontrakter gjort om slik at de er i tråd med loven.
Anfi gjennomførte i 2017 en avstemning blant medlemmene om hvordan nye kontrakter som skulle erstatte de gamle. Holiday Club begynte i fjor å tilby nye, endrede kontrakter til eksisterende kunder.
En hel del av selskapenes kunder er imidlertid misfornøyd med de nye løsningene, etter det Canariajournalen erfarer.