Skuffede Trondheims-kvinner trakk anmeldelse mot voldelig taxisjåfør på Gran Canaria

Etter et møte med dommeren i dag, trakk Anette Skjemstad og Renate Hagen Brattetaule med stor uvilje tilbake anmeldelsen mot en taxisjåfør for å ha skamslått og ranet dem i Puerto Rico natt til søndag.

MONUMENTAL NEDTUR: Renate Hagen Brattetaule, Anette Skjemstad og Renates mor, Kari Hagen Skimmel (midten), på vei ut av rettsbygningen i Maspalomas i dag etter det skuffende utfallet. Foto: Hugo Ryvik.

Jeg har mistet tiltroen til rettssystemet på Kanariøyene, sier Anette Skjemstad.

Ble anbefalt å trekke saken

Dommeren anbefalte Skjemstad og Brattetaule å trekke saken som skulle gå i dag mot sjåføren, forteller de.

Sjåføren hadde levert en motanmeldelse der han ifølge politiet hevdet at Skjemstad og Brattetaule hadde prøvd å stikke fra regningen, stjålet og ødelagt mobiltelefonen hans, og påført ham småskader på kroppen.

Liten erstatning og dyr reise

Hvis de kjørte sak, og vant, fikk de vite av dommeren at det trolig ville bli en lav erstatningssum, forteller de.

Dessuten ville de bli nødt til å reise tilbake til Gran Canaria om to uker i rettssaken mot dem basert på sjåførens anmeldelse, og kostnadene for reise og overnatting ville bli høyere enn en eventuell erstatningssum.

Disse mulighetene forelå i dag:

  • Rettssaken mot drosjesjåføren ble kjørt i dag, og rettssaken mot Skjemstad og Brattetaule om to uker.
  • En av partene trekker saken, og en av rettssakene ble kjørt.
  • Begge partene trekker saken.

Det endte med at begge partene trakk saken.

Sjåføren går fri

Dermed går taxisjåføren fri da det ikke ble noen rettssak mot ham i dag, og Skjemstad og Brattetaule slipper på sin side å møte i retten om to uker igjen.

– Hvorfor valgte dere å trekke saken?

– For det første er det den psykiske påkjenningen, vi orker ikke mer, vil bare få en slutt på det. Dessuten har vi ikke penger til å dra tilbake til en ny rettssak, og pengene vi eventuelt vil få i erstatning vil sikkert ikke være nok til å dekke det, sier Skjemstad.

– Vi er også usikre på om vi kan bli dømt selv om 14 dager, vi stoler jo ikke på rettssystemet her nå og vet ikke helt hvordan det fungerer. Dommeren sa at det var en stor mulighet for at vi kunne bli dømt, fortsetter hun.

– Sa dommeren noe om hvor stor mulighet det var for at taxisjåføren ville bli dømt?

– Nei, ingen ting.

Stor skuffelse

Begge kvinnene er svært skuffet over utfallet av dagens rettsrunde.

– Det er ikke noen god løsning, men det var dessverre det beste vi kunne få til, slik vi ser det, sier Brattetaule

– Følg magefølelsen

– Hva vil dere anbefale andre turister som skal ta taxi på Gran Canaria?

– Kjenn etter på magefølelsen før dere setter dere inn. Vi hadde en dårlig magefølelse den kvelden, men vi satte oss inn likevel. Det angrer vi på nå. Pass på at sjåføren snakker et språk dere forstår, sier Skjemstad.

Nervøs formiddag

I kveld rår skuffelsen. I formiddag var det nervøsitet og håp som preget Skjemstad og Brattetaule da vi møtte dem utenfor rettsbygningen i Maspalomas. Brattetaule mor og mormor var med for å støtte og hjelpe.

– Jeg er veldig nervøs, ja, jeg har ikke sovet noe i natt, sa Skjemstad.

Rettsprosessen skulle være en såkalt hurtigrettssak der det er meningen at man skal få en rask avslutning. Det likevel ble mye venting i og utenfor rettsbygningen.

Etter en times tid dukket en tolk opp. Kvinnene ble forflyttet til en ventehall med ti sitteplasser ved kontorene til rettsmedisinsk avdeling, der de skulle gjennom en ny undersøkelse før de skulle inn i rettslokalet.

Sjokkmøte med sjåføren

Der fikk de et alvorlig sjokk. I ventehallen, bare fem-seks meter unna, satt taxisjåføren som de hadde anmeldt. De kjente ham umiddelbart igjen.

– Politiet lovet jo vi skulle slippe å se ham igjen. Dette er det verste som kunne skjedd, sier Skjemstad så lavt at det såvidt kan høres..

Gliser mot jentene

Sjåføren er en mann på 34 år, ifølge avisa La Provincia, mørkhåret, rundt 180 centimeter høy, slank og tilsynelatende sterk  og veltrent, med et smalt, magert ansikt med skarp, bratt neserygg, haken ubarbert.

Han var kledd i svarte dongeribukser, svart Nike t-skjorte med blått og hvitt mønster foran og røde joggesko med en stor N på, tatoveringer på armene.

Mannen gliste da han fikk øye på Skjemstad og Brattetaule.

De norske kvinnene krympet seg, så livredde ut. Brattetaule begynte å skjelve, holdt blikket festet i fanget. Skjemstad så skrekkslagen ut.

Oppfarende

Slik ble de sittende i cirka 40 minutter og vente. Mannen satt urolig i stolen, virket nervøs, oppfarende og anspent, men prøvde tilsynelatende å holde et arrogant ansiktsuttrykk og kroppsholdning.

Han skottet stadig vekk bort på Skjemstad og Brattetaule, som selv prøvde å unngå å se på ham.

Da Skjemstad og Brattetaule ble hentet inn til rettslegen, måtte de passere på en halv meters avstand forbi sjåføren. Han plystret langt etter dem da de gikk forbi.

Ville ikke snakke med pressen

Sjåføren ble spurt om han vil fortelle sin versjon av historien til pressen. Det avviste han bryskt med et bestemt «no», og snudde seg demonstrativt unna.

Etterpå tilkalte han vaktene for å få den tilstedeværende pressens representant bortvist.

Brøt sammen

De norske kvinnene var svært ute av seg da de kom ut igjen fra rettsmedisinsk en halv time senere.

– Jeg knakk sammen da jeg kom innenfor døra, og begynte å hulke, forteller Skjemstad på utsiden av rettsbygningen, ute av syne for sjåføren.

Rettferdighetshåpet brast

Straks etter ble jentene kalt inn igjen. Rettssaken skulle starte, trodde de. Nå skulle de få en slutt på marerittet, få sjåføren dømt, og reise hjem med vissheten om at rettferdighet har skjedd.

I stedet ble det et møte med dommeren som endte med at de så seg nødt til å trekke anmeldelsen. De fikk angivelig bare noen få minutter på seg til å ta avgjørelsen.

Sjåføren hadde etter alt å dømme med seg en jurist til å hjelpe ham med saken.

Skjemstad og Barttetaule fikk på sin side høre av politiet at det ikke var nødvendig å ta med seg advokat, så de lot det være. Saken virket i utgangspunktet temmelig opplagt for dem.

–  Hadde jeg visst at det skulle bli slik, hadde jeg kontaktet advokat, sier Skjemstad.

Aldri mer drosje på Gran Canaria

Kvinnene har ikke fått aversjoner for Gran Canaria, og kommer til å reise dit igjen, sier de, særlig siden de har familie som oppholder seg der mye.

– Men jeg kommer ikke til å ta drosje mellom steder på Gran Canaria en gang til,  jeg kommer til å holde meg på ett sted,sier Skjemstad. 

I morgen reiser Anette Skjemstad og Renate Hagen Brattetaule til sine små barn og menn i Trondheim.

Nedslått

Dette var langt ifra det utfallet Skjemstad og Brattetaule håpet på, men nå kan de i det minste prøve å legge skrekkopplevelsen bak seg og dra hjem til sine kjære. Foto: Hugo Ryvik