Dårlig nytt for vindkraften på Gran Canaria

Utviklingsdepartementet i Spania sier nei til å flytte signalsystemer for innflyvningen til flyplassen på Gran Canaria. Det kan bety stopp for 14 av 15 planlagte vindparker.

Nye vindkraftparker kan forstyrre innflyvningssystemene til Gran Canarias flyplass. Foto: Hugo Ryvik

Noen av de beste forholdene for vindkraft på Gran Canaria ligger midt i innflyvningsbanen til flyplassen.

Der er det planlagt å bygge flere små vindkraftparker på til sammen 600 megawatt etter at det ble gjennomført en konkurranse for noen år siden.  

Problemet er at vindturbinene kan forstyrre signalene til systemene for flynavigasjonsassistanse, og særlig de bakkebaserte radionavigasjonshjelpemidler som brukes for å bestemme avstand fra flyet og retningen til flyet i forhold til stasjoner på bakken (VOR/DME).

Disse fins på Pozo Izquierdo sør for flyplassen.

Prøver å finne løsninger

Myndighetene på Gran Canaria og Kanariøyene har lenge prøvd å finne en løsning som gjør at prosjektene kan bli gjennomført.

Til slutt ble det lagt inn et forslag om å flytte bakkestasjonene for innflyvningen, men en arbeidsgruppe i utviklingsdepartementet i Spania sagt nei til dette.

Dermed ser det ut til at vindkraftinvesteringer for nærmere 120 millioner euro og 570 nye arbeidsplasser ikke blir noe av. Kanariøyenes president, Paulino Rivero, uttrykker stor skuffelse over dette i sin blogg i dag.

Presenterer nye alternativer

På mandag reiser Kanariøyenes arbeids, industri og næringsminister, Fransisca Luengo, til  Madrid for å presentere alternative løsninger og prøve å få omgjort beslutningen.

Den elektriske kraften på Gran Canaria kommer i hovedsak fra dieselkraftverk, og koster 230 euro per megawattime. Med vindkraft kan kraftkostnadene komme ned i 89 euro per megawattime, viser beregningene.