Norsk selskap inn i tre store prosjekter på Gran Canaria
Wen AS har inngått intensjonsavtaler om å delta i etablering av solkraftanlegg, boligfelt med vindkraft og en helselandsby på Gran Canaria.
Av: Hugo Ryvik hugo.ryvik@canariajournalen.no
Klikk her for å se flere bilder
Nylig skrev Canariajournalen om det norske selskapet Langlee Powers planer om å sette et bølgekraftverk i drift på Kanariøyene.
Nå kan vi fortelle om enda et norsk firma som er i full gang med å etablere seg på øygruppen i Atlanterhavet.
Teknologiselskapet Wind Energy Nordic AS, som forkortes Wen AS og holder til i Ørsta kommune, har store planer på Gran Canaria.
Nylig inngikk selskapet tre intensjonsavtaler med det kanariske selskapet Propiedades Mejoradas S.L., som eies av Fernando del Castillo og hans familie.
Avtalene er direkte resultater av energi- og teknologiseminarer med norske og spanske deltakere som ble holdt på Gran Canaria i november i fjor og i Madrid i april i år.
Verdens første
Det ene prosjektet dreier seg om bygging av to solkraftverk, hver på 1,5 megawatt og med 12 000 solpaneler.
Det som gjør anlegget særlig interessant, er at det skal kombineres med et hydrogenbasert balanseanlegg. Det vil si at overskuddskraft fra solcellene skal brukes til å produsere hydrogen ved hjelp av elektrolyse.
Hydrogenet blir lagret og kan brukes til å produsere strøm med hjelp av brenselceller i perioder når solkraften ikke strekker til.
– Dette er en meget spesiell avtale. Vi har, som kanskje første selskap i verden, solgt inn et fotovoltaisk kraftverk med et hydrogenbalanseanlegg, sier Bjørn Helset, daglig leder i Wen, til Canariajournalen.
Løsningen ligner på et kombinert vindkraft og hydrogenanlegg som ble etablert på Utsira i Norge av Norsk Hydro i 2004, kalt verdens første hydrogensamfunn, bare at solen brukes som energikilde i stedet for vind.
Norsk teknologi
De to kraftverkene skal plasseres på Aldea Blanca i San Bartolome de Tirajana kommune sør på Gran Canaria. En ny elektrolysør fra NEL-Hydrogen (tidligere Norsk Hydro Electrolysers) skal brukes til hydrogenproduksjonen.
– Vi har nå norsk teknologi som passer som hånd i hanske for vindenergi og solenergi, sier Helset
Planen er at anleggene skal kobles til kraftnettet på øya. Prosjektet er estimert til å koste cirka 12 millioner euro (drøyt 90 millioner norske kroner).
Utslippsfritt boligområde
De to andre prosjektene som Wen skal involvere seg i er eiendomsprosjekter.
Det ene er Monte León Villas, et boligområde som skal bygges etter den internasjonale Breeam-metoden for bærekraftig design, bygging og drift av bygninger.
Blant annet skal det brukes fornybar energi og miljøvennlige teknologier.
Dette blir det første boligområdet på Gran Canaria som ikke slipper ut klimaskadelige gasser.
Sol- og vindkraft
Små, lokale vindturbiner og solceller skal bidra til strømforsyningen. Det blir også anlegg for oppsamling og resirkulering av vann.
Tomten er på 12 925 kvadratmeter og skal bygges ut med 26 terrasseformede bygninger. Tettheten blir 15 hus per hektar.
Wen skal bidra med norsk teknologi i prosjektet.
Helselandsby
Det tredje prosjektet Wen har tegnet avtale om er en helselandsby, kalt European Senior Resort, også den i Monte León, som ligger cirka åtte kilometer nord for kysten ved Maspalomas.
Konseptet kalles Quality Living and Medical Excellence. Breeam-standarden skal følges her også.
I landsbyen blir det 68 villaer og 70 leiligheter, kalt wellness suites. Det blir også et medisinsk senter, velværesenter, spa, konferanseanlegg, og småbutikker.
Lokal sysselsetting
De to eiendomsprosjektene vil koste et sted mellom 30 og 60 millioner euro (226-452 millioner kroner), ifølge Helset.
– Vi vil understreke at vi så langt det er mulig vil benytter oss av lokal arbeidskraft til arbeidene som skal utføres, sier han.
Mange partnere
Wen samarbeider med flere spanske og norske selskaper i forbindelse med prosjektene. Innovasjon Norge, det spansk-norske handelskammeret, NEL-Hydrogen, Zero, Proneo, Acsa og flere andre er på banen
– Vi vil takke Den Norske Ambassaden i Spania, CDTI og Innovasjon Norge for deres hjelp og medvirkning til at avtalen kom i stand, sier Bjørn Helset.