Redusert pris for vannkraftanlegg på Gran Canaria

Et planlagt pumpekraftverk ved Chira og Soria-dammene sør på Gran Canaria blir 107 millioner euro billigere enn det som ble estimert i 2011.

Vannkraftprosjektet på Gran Canaria er kraftig forsinket. Opprinnelig var det meningen at byggingen skulle starte 15. desember 2011. Ill: Endesa.

Byggekostnadene er justert ned til 167 millioner euro i budsjettet, skriver Canarias7.es. I juni 2011 ble det estimert til 274 millioner euro.

I dag leverte Kanariøyenes industridepartement prosjektet inn til administrativ godkjenning, 28 måneder etter at energiselskapet Endesa ble tildelt oppdraget med å bygge vannkraftanlegget.

Høringsperiode

Nå skal planene ligge ute til offentlig høring i 30 dager slik at alle som kan bli berørt av anlegget kan komme med innspill.

Vannkraftanlegget skal ligge i tre kommuner: Tejeda, Mogán og San Bartolomé de Tirajana.

3 x 67 megawatt

Vann fra Chira, den øvre dammen, skal ledes i rør og tunneler til Soria, den nedre dammen. På veien skal vannet gjennom tre reverserbare Francis-turbiner i en fjellhall. Hver av turbinene blir på 67 megawatt.

Vannet blir pumpet tilbake fra den nedre til den øvre dammen på tider da strømuttaket på øya er lavt. På den måten blir det sikret at vannstanden i dammen er tilstrekkelig høyt til perioder med større kraftuttak.

Vindturbiner skal gi kraft til pumpingen.

Avsaltingsanlegg i Arguineguín

Et avsaltingsanlegg for sjøvann i Arguineguín skal forsyne Soria-dammen med vann når nedbøren ikke strekker til.

Avsaltinganlegget får en kapasitet på 4200 kubikkmeter per dag.

Kraftverket skal kunne forsyne Gran Canaria med en tredel av strømbehovet.