Unik vindturbin skal installeres i havet ved Gran Canaria i juni

En fem megawatt stor vindturbin er i disse dager i ferd med å monteres på en unik teleskopmast i Arinaga havn sørøst på Gran Canaria. I andre halvdel av juni skal den slepes til havs og installeres.

Slik vil det se ut når den sammentrykte teleskopmasten med vindturbinen på toppen slepes langs østkysten av Gran Canaria i juni. Ill: Esteyco

Det unike med denne prototypen, som har prosjektnavnene Elisa for fundament og mast og Elican for turbininstallasjonen, er at turbinen og rotorbladene kan monteres på toppen av masten mens vindturbinen ligger ved land.

Se filmsnutt fra monteringen i Arinaga.

En slik teknisk løsning har aldri blitt utviklet og testet før noe sted i verden.

Store besparelser

Dagens havvindturbiner må løftes på plass med hjelp av store kranbåter etter at masten er installert ute på havet. Det koster uhorvelig mye penger og dårlig vær kan forsinke operasjonen betydelig.

I tillegg til besparelsene ved montering, ligger det en kostnadsreduksjon i at masten er laget av betong. Det hele blir montert på et flytende betongfundament før det slepes til havs.

Senkes til bunnen og løfter til topps

Vindturbinen skal installeres på 30 meters dyp ved forskningsplattformen Plocan utenfor kysten av Telde på Gran Canaria. Når den er på plass, blir betongkonstruksjonen fylt med vann og senket ned på havbunnen.

Deretter skal teleskopmasten med vindturbinen på toppen heves. Den spesielle mastkonstruksjonen og fundamentet er et såkalt gravitasjonsbasert system (GBS).

Fundamentet harr en diameter på 30 meter og en høyde på 7 meter. Oppå dette står et teleskoptårn i tre deler med vindturbinen på toppen.

Rotoren har en diameter på 132 meter og navets høyde over havoverflaten blir cirka 83 meter ved høyvann. 

Spanias første havvindturbin

Dette blir ikke bare verdens første vindturbin på teleskopmast, det blir også Spanias første havvindturbin.

Prototypen er utviklet i et samarbeidsprosjekt mellom Siemens Gamesa, Esteyco, ALE Heavy-Lift og DEWI-UL.

Budsjettet for prototypprosjektet er på 20 millioner euro, og finansieres gjennom EU-programmet Horizon 2020 og penger fra prosjektets partnere.

Teleskopmasten

Prinsippskisse av teleskoptårnet. Fundamentet fylles med vann slik at det senkes ned på havbunnen. deretter løftes tårnet til sin øverste posisjon. Ill: Esteyco.