Ny lov gir straffeskatt for privat bruk av solceller i Spania

Den spanske regjeringen presenterte et lovutkast 5. juni som gir en straffeskatt på mellom 80 og 140 kroner per kilowattime for privatfolk som produserer sin egen energi med solceller. 

Et slikt solcelleoppsett blir neppe aktuelt for spanske boliger hvis regjeringen får igjennom et lovutkast som er ute på høring nå. Ill: Solar City

Private får heller ingenting betalt for å levere overskuddsenergi inn på strømnettet. Bedrifter får imidlertid betalt for å levere solcellestrøm.

Loven kan bli presset igjennom før regjeringsvalget i Spania i november, hvor mye nå tyder på at det kan bli et regjeringsskifte.

Hensikten med loven er at folk ikke skal kunne samle inn og lagre solenergi billigere enn det koster å kjøpe den fra statsstøttede leverandører, det vil si en form for beskyttelse av strømpriser og eksisterende kraftprodusenter.

Energilagring gir straffeskatt

De eneste solcellebrukerne som slipper unna skatten, er de som ikke er koblet til strømnettet og de som ikke lagrer energien:

Det kontroversielle lovutkastet sier at skatten kun gjelder de som lagrer solcelleenergien og er knyttet til strømnettet.

Det betyr at det er dårlige utsikter i Spania for det nye batteriet for lagring av solcelleenergi som Tesla nylig har lansert, og for tilsvarende batterier fra andre produsenter som er på gang.

Krise for solcellebransjen

Solcelleindustrien har heller ikke så lyse framtidsutsikter i Spania hvis loven blir presset igjennom.

Folk som ønsker å redusere strømkostnadene og bli mer selvforsynt med strøm, vil neppe satse på solceller. Dette fordi solenergi alene neppe vil være tilstrekkelig til å bli selvforsynt – de fleste vil måtte komplettere med strøm fra nettet.

Med dette går den spanske regjeringen motsatt vei av mange andre land i Europa, slik som Tyskland, som oppmuntrer bruk av solenergi.

Lovforslaget er sendt på høring

Det spanske industri-, energi- og turismedepartementet har nå sendt lovforslaget ut på høring. Dette skjer rett etter regional- og lokalvalget, på en tid da de politiske partiene over nesten hele landet er opptatt med å danne nye regionalregjeringer, øyråd og kommunestyrer.

Dermed blir det ekstra vanskelig for politikerne å gi innspill til lovutkastet før fristen går ut.

Den spanske solcelleforeningen UNEF hevder at solskatten bryter både den spanske konstitusjonen og EU-direktiver.

De påstår at lovutkastet er laget for å opprettholde fossil energiproduksjon, og vil gjøre det bortimot umulig å nå Spanias mål om energieffektivisering, fornybar energi reduksjon i CO2-utslipp fram til 2020.

Har kuttet støtten med 3000 millioner euro

Den sittende høyreregjeringen i Spania, Partido Popular (PP), har tidligere innført grove kutt i støtte til fornybar energi, og dermed pådratt seg bransjens og miljøorganisasjonenes vrede.

Reduksjonen i støtten ble på toppen av det hele gjort retroaktiv, noe som fornybar energi-bransjen hevder har påført dem et tap på 2000 millioner euro i 2014. Kuttene i støtten var på 3000 millioner euro.

Årsaken til energireformen var at Spania har et stort økonomisk underskudd i energibalansen, det vil si at konsumentenes strøregining er kraftig subsidiert.

Korrupsjonsanklager

RREEF Infrastructure og Antin, to store fond som er knyttet til Deutsche Bank og BNP, vil ifølge avisa El Pais levere i en klage på fornybarkuttene til Verdensbankens internasjonale senter for investeringsdisputter (ICSID).

To spanske organisasjoner, La Fundación Renovables og la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético, har sammen med over 30 politiske partier og organisasjoner laget et opprop med påstander om korrupsjon i departementets energireform.

Oppropet har samlet inn over 100 000 underskrifter. 

Det er også levert et søksmål om korrupsjon. Påstanden er at energireformen ble innført før to bestilte konsulentrapporter som skulle belyse hvordan den ville slå ut på fornybarsektoren forelå. Rapportene kostet 600 000 euro.