Oljeutslippet på Gran Canaria blir etterforsket av påtalemyndigheten
Påtalemyndighetene i Las Palmas har startet etterforskning for å finne de som er ansvarlige for handlingene som førte til at tråleren Oleg Naydenov forårsaket et oljeutslipp på Gran Canaria.
Havnesjefen er bedt om å levere en ny, mer detaljert rapport om hendelsesforløpet fra den russiske tråleren begynte å brenne i havnen i Las Palmas 11. april, skriver påtalemyndighetene i en erklæring.
De vil blant annet ha rede på hvem som er ansvarlige for operasjoner som er utført, prosedyrer, tekniske rådgivningsrapporter, mulige alternativer, hvilke materielle og menneskelige ressurser som var tilgjengelige, program for vedlikehold og opplæring, beredskapsplaner, og all dokumentasjon som var tilgjengelig når beslutninger ble tatt.
Sterk kritikk
Greenpeace og andre miljøorganisasjoner har kritisert myndighetene for å ha brukt feil slukkemetode da skipet begynte å brenne i havnen, og for å ha slept det brennende skipet ut i et svært sårbart område sør for Maspalomas, der det sank på 2700 meters dyp og begynte å lekke olje.
Manglende beredskap ved forurensing til havs blir også kritisert.
Kan være flere lekkasjepunkter
Visestatsminister Soraya Sáenz de Santamaría innrømmet på en pressekonferanse i går at det kan finnes flere lekkasjepunkter på skipsvraket enn de tre som hittil er avdekket, men at det er vanskelig å fastslå i og med at skipet befinner seg på havbunnen.
Fra de lekkasjepunktene som hittil er funnet, lekker det 5-10 liter olje i timen.
Etter at det først så ut til at all forurensingen drev bort fra Kanariøyene i sørvestlig retning, fløt det åtte dager etter at skipet sank inn olje på strendene sørvest og vest på Gran Canaria.
Døde fugler
Flere fugler har omkommet etter å ha blitt tilgriset av olje, og både havskilpadder og en delfin med oljesøl på kroppen er oppdaget ved Gran Canaria.
Flere biologer og utslippseksperter hevder at det trolig er langt flere fugler som har omkommet enn de som er funnet, i og med at de ikke klarer å lette når de har fått olje i fjærene, og dør ute på havet.
Full innsats
Alle tilgjengelige offentlige ressurser for å samle opp oljesøl og overvåke forurensingen er skal være sendt til sørvestkysten av Gran Canaria, ifølge Santamaría. Blant disser er det to skip fra sjøredningstjenesten som har utstyr for å samle opp olje, og tre skip som driver overvåking.
I tillegg har marinen sendt et skip med utstyr til å samle opp olje til området.
En kommandosentral er opprettet i Mogán sørvest på Gran Canaria. To helikopter overvåker utslippene fra luften, 12 kjøretøy, to ambulanser, 19 gummibåter og 32 vannscootere er også i sving.
Totalt er nærmere 100 personer fra forskjellige offentlige etater og institusjoner på Gran Canaria engasjert i forurensingen.
I tillegg har det vært en betydelig innsats fra bedrifter og privatpersoner.
Beredskap på Tenerife
Det spanske instituttet for oseanografi har laget modeller som viser at oljesølet kan bli ført videre med havstrømmer fra vestkysten av Gran Canaria til Tenerife og La Gomera.
Oljen kan ifølge modellen ramme steder av økologisk verdi. Det er derfor nå iverksatt beredskap på disse Tenerife og La Gomera også.
Skipet skal tømmes
Ifølge myndighetene skal skipsvraket tømmes for olje, men fortsatt er det ikke avgjort hvordan dette skal skje.
Oljen som fløt inn på Veneguera-stranden var i går så godt som helt fjernet.
I Tasarte, Tasartico og på Güi-Güi-stranden pågikk rengjøringen fortsatt i går.
På lørdag er det frem til 12-tiden ikke oppdaget noen oljeflak langs kysten av Gran Canaria.
Hva hvis det var en blow out?
Avisa Canarias Ahora stiller spørsmål om hva som ville skjedd hvis det hadde blitt et oljeutslipp fra en tenkt oljeutvinning 60 kilometer øst for Fuerteventura, hvor Repsol prøveboret tidligere i år, men ikke fant olje.
Tråleren som lekker olje hadde 1409 tonn olje i drivstofftankene. Det tilsvarer 9300 fat med olje.
Repsol så for seg at de kunne pumpe opp 110 000 fat olje per døgn.
En eventuell ukontrollert utblåsning ville derfor gitt et betydelig større utslipp enn fra tråleren.
Uforutsigbar spredning
Ifølge forurensingseksperter og Oseania er det samme typer strømvirvler i området hvor oljeutvinningen var planlagt som ved Gran Canaria, slik at utslippet ville kunne føre til stor forurensing av kanariske strender.
Disse virvelstrømmene gjør det vanskelig å forutse hvordan forurensingen vil spre seg, noe som er tydelig demonstrert på sørvestkysten av Gran Canaria denne uken og under et utslipp på Playa de Cabron i Arinaga sørøst på Gran Canaria i fjor.