Vind forhindrer oppsamling av oljesøl ved Kanariøyene

2-2,5 meter høye bølger og 25 knops vind gjør det umulig å samle opp oljesøl fra havet etter den russisk tråleren Oleg Naydenov, som sank ved Maspalomas på Gran Canaria tirsdag i forrige uke.

På dette bildet tatt fra en Nasa-satellitt i går synes oljeutslippet i havet sør for Gran Canaria som en mørkere flekk. Foto: Nasa

Siden skipet sank, har det foreløpig bare vært mulig å samle inn litt oljeprøver på lørdag.

Hovedflaket fra utslippet befinner seg mandag morgen cirka 92 kilometer sør for Gran Canaria, og fortsetter å drive i sørvestlig retning, meddeler sjøredningstjenesten.

To skip kan håndtere utslipp

Båten sank 24 kilometer utenfor for Maspalomas tirsdag 14. april etter å ha begynt å brenne i havnen i Las Palmas for deretter å bli slept ut på havet.

Sjøredningstjenestens flerbruksfartøyer Miguel de Cervantes og Luz de Mar er satt inn for å samle opp oljesølet, hvilket de er utrustet for, men værforholdene står foreløpig i veien for en slik operasjon.

Skipene har blant annet to ulike systemer for oljeoppsamling, muligheten til å legge ut dispergeringsmidler, dynamisk posisjoneringssystem som kan holde skipet i ro under ulike værforhold, spesielle innretninger for dykkere og nattsynkamera.

Beskyttelsesplan iverksatt

Myndighetene har aktivert en beskyttelsesplan for truede arter, og patruljerer i samarbeid med Seprona områder nær kysten på leting etter dyr som har blitt utsatt for oljesøl.

Skipsvraket inspiseres på tirsdag

Det norske selskapet Otech Marine Services er leid inn for å sende ned en undervannsrobot (ROV) som skal inspiserer skipsvraket på 2400 meters dyp.

ROV-en befinner seg om bord i et britisk skip, Grampian Surveyor, som tilhører selskapet Fugro.

Skipet er ventet til vrakstedet i dag, og ROV-en, som er en FCV 3000-modell, skal dykke ned til vraket i morgen.

Denne modellen er i stand til å dykke ned til 3000 meters dyp, og gir visuell informasjon i sanntid.