Vin fra Gran Canaria er utnevnt til en av Spanias fem beste viner

Den tidligere vinkelneren El Bulli Ferrán Centelles, som skriver for det britiske vintidsskriftet jancisrobinson.com, har valgt ut Lava 2017 fra Gran Canaria som en av de fem beste vinene fra Spania i 2018.

En anerkjent sommelier har utnevnt en vin fra Bodega y Vinos Lava i Santa Brigida på Gran Canaria til en av de beste spanske vinene i 2018. Foto: Canarywine

Centelles smakte seg gjennom 500 spanske viner i en blindtest, og bet seg merke i vinen fra Gran Canaria, som han ga 17,5 poeng av 20 mulige,

Smaker ikke som noe annet

Han peker på at vin fra Gran Canaria ikke smaker som noen andre viner og er en uventet smaksopplevelse.

Det kommer av drueslagene som brukes kombinert med jordsmonnet og høydeforskjellene, hevder han.

Vineksperten hyller Gran Canaria for evnen til å fremstille unike og overraskende viner. Det er viner av høy gastronomisk verdi som er friske uten å være syrlige og med variasjon og annerledeshet i smaken, syns han.

Lovpriser viner fra Gran Canaria

Centelles reiser rundt i Spania og smaker på viner som han siden skriver om i jancrisrobinson.com. Nylig skrev han en inngående artikkel der han lovpriser vinene fra Gran Canaria.

Vinene fra Gran Canaria oppdaget han under en blindtest av cirka 500 spanske viner som ble arrangert av distributøren Vinófilos.

Da han smakte på Lava 2017 syns han det luktet aske og merket seg en autentisk profil, frisk og med en egen stil og høy kvalitet.

Derfor valgte han ut denne som en vin som man må prøve, siden den er veldig forskjellig i smak fra viner fra det spanske fastlandet.

God omtale for flere viner

Andre viner fra Gran Canaria som fikk henholdsvis 17,5 og 17 poent og svært god omtale er Mondalón Monte Roca Roble og Agala altitude 1050 fra Bodega Bentayga.

Han gir også god omtale av Agala altitude 1318 fra 2017 og Lava Lías 2017, samt søtvinene Eidan Naturalmente og Los Berrazales.

Du kan ikke sammenligne smaken på viner fra Gran Canaria med andre fordi de ikke smaker slik du er vant til, sier vineksperten. I tillegg til druesortene, jordsmonnet og høydeforskjellene, bidrar mikroklimaet til å gi vinene sin særpregede smak.

Forbauset vinprodusentene

Eierne av Bodega y Vinos Lava i Santa Brigída ble tatt helt på sengen over kåringen av vinen deres til en av Spanias beste, skriver avisen La Provincia, og er veldig glad for anerkjennelsen.

Det er tre brødre som driver den lille familiebedriften nord på Gran Canaria, som startet i 2000 som et hobbyprosjekt og gikk over til profesjonell mikrodrift i 2013.

De lager bare 4000 liter vin i året fra 5000 kilo druer som de delvis dyrker på leide vinmaker, delvis kjøper inn fra drueprodusenter i Santa Brígida, San Mateo og Artenera.

Den største produksjonen en ung rødvin fra drueslagene Vijariego Negro, Tintilla, Listán Negro og Baboso Negro.

De lager også hvitvin fra Malvasía Volcánica og  Listán Blanco, og en søt moscatelvin, Lava Dulce, som ble kåret til årets beste i sin klasse under den offisielle vinkåringen på Gran Canaria i 2018.

Foreløpig har Bodega Lava de Santa Brígida ikke meldt på viner til nasjonale eller internasjonale konkurranser.

Tags