Forskere har oppdaget "Kanariøyenes Atlantis"

Et forskerteam som har oppdaget åtte sunkne øyer under havoverflaten sørvest for Kanariøyene, hevder at dette er Kanariøyenes forfedre.

Bildene viser de nyoppdagede, forhistoriske Kanariøyene side om side med dagens Kanariøyene. Likheten er slående. Foto: IGME

Den største av øyene 3500 meter høy fra havbunnen, omtrent på høyde med Teide på Tenerife, Spanias høyeste fjell.

Noen har en form og størrelse som påminner om Tenerife, La Gomera og El Hierro, skriver nyhetsbyrået Efe.

Sank i havet

Forskerne hever at øyene har oppstått av vulkansk aktivitet, og senere sunket over 300 meter ned i havet på grunn av en nedkjøling av jordskorpen.

Tidligere er det funnet fem slike undervannsøyer ved Kanariøyene. De sunkne øyene er nesten som Atlantis, sier Luis Somoza, marin geolog ved gruve og geologiinstituttet i Spania, IGME, i et intervju med nyhetsbyrået.

Dagens kanariøyer vil også synke

De Kanariøyene som fins i dag, vil også en gang i fremtiden synke ned i havet, hevder Somoza, men det er millioner av år frem i tid.

Undervannsøyene ble oppdaget da forskergruppen utførte studier foran en planlagt utvidelse av Spanias territorialgrense til havs.

Øygruppen er ifølge forskerne en naturlig forlengelse av dagens kanariøyer, og er formet på samme måte av magma som er presset opp og gjennom jordskorpen.

De største er mellom 35 og 90 kilometer lange, og de minste mellom 6 og 20 kilometer.

Foreslår navn

Forskerne har sendt inn forslag om å kalle undervannsøyene Drago, Bimbache, Ico, Pelicar, Malpaso, Tortuga, Infinito og Las Abuelas.

Forskerne har deltatt i en oseanografisk kampanje som heter "Drago 0511". Seks ekspedisjoner er gjort med skipene Hesperides, Sarmiento de Gamboa and Miguel Oliver. 

Forskergruppen kommer fra gruve og geologiinstituttet i Spania, det spanske instituttet for oseanografi, og marinens hydrografiske institutt.

Tags