I dag var El Hierro helt selvforsynt med fornybar energi
Klokken 12 i dag ble oljekraftverket på El Hierro koblet bort, og all strømforsyningen kom fra kanariøyas verdensunike vind- og vannkraftverk.
Det betyr at El Hierro gikk på 100 prosent fornybar energi som den første isolerte øya i verden. Dette ble testet fram til klokken 14.30, da oljekraftverket igjen ble koblet inn.
Se film fra kraftverket på You Tube.
Veiviser for andre Kanariøyer
Denne milepælen viser veien for resten av Kanariøyene, og beviser at det er mulig å bli helt selvforsynt med fornybar energi for isolerte øyer, sier Kanariøyenes president, Fernando Clavijo, i en pressemelding.
Han lover å respektere hvert enkelt øyråds beslutning på vei mot en større andel fornybar energi.
Han sier videre at Kanariøyenes utvikling er avhengig av flere faktorer, men ingen er så strategisk som energipolitikk. Kanariøyenes regjering vil gå inn for maksimal selvforsyning, og gi sterk støtte til innføring av fornybar energi.
Enklere prosedyrer for vindkraft
Innføringen av fornybar energi faller ikke på Kanariøyene alene, påpeker Clavijo.
Et viktig element er imidlertid at industrien får en mer fleksibel forvaltning for å sette opp vindkraftverk på Kanariøyene, og ikke må gå en lang «pilegrimsferd» gjennom ulike departementer. Administrasjonen skal fremme, ikke bremse, sier presidenten.
60 prosent fornybart i 2035
Kanariøyenes regjering har som mål å øke andelen fornybar energi fra 6 til 60 prosent på 20 år.
Neste mål er å nå 100 prosent innen 2050, i den grad lagringssystemer og smarte nett gjør dette mulig.
Startet i juni 2014
Det kombinerte vind- og vannkraftverket på El Hierro ble offisielt åpnet i juni 2014, og ble satt i normal drift i juni i år etter å ha vært testkjørt i ett år.
Kraftverket på El Hierro, som selskapet Gorona del Viento driver, består av vindturbiner, vannturbiner og et øvre og et nedre vannreservoar. Vannet føres i rør gjennom vannturbiner i en kraftstasjon som ligger ved det nedre reservoaret.
Vannkraftverket samspiller med fem vindturbiner som gir kraft til å pumpe vannet tilbake til det øvre reservoaret når det er lite kraftuttak.
Vindkraften kan supplere forbrukerne med kraft når det blåser bra, og vannkraften fungerer som et kraftlager som trår i drift når det er lite vind og stort kraftforbruk.
Gran Canaria neste
Det ligger nå an til at et pumpekraftverk av samme type som er betydelig større, og også integrerer avsaltingsanlegg for vann, kan bli påbegynt på Gran Canaria i løpet av noen måneder.