Gran Canaria har verdens første CO2-fangst fra glassfabrikk

Gassfabrikken Carburos Metálicos har satt i drift et anlegg som fanger inn CO2-utslipp fra ovnene til Vidriedas Canarias glassfabrikk i Telde på Gran Canaria

Politikertopper på omvisning under den offisielle åpningen av CO2-fangstanlegget. Fabrikken ligger i Salinetas i Telde kommune øst på Gran Canaria, like ved glassfabrikken. Foto: Carburos Metálicos

CO2-en som blir fanget inn blir renset, komprimert og solgt til drikkevareindustrien.

Dette skal være det første anlegget i verden som fanger inn CO2 fra en glassfabrikk for salg til industrien, ifølge Air Products, moderselskapet til Carburos Metálicos.

Bobler i stedet for utslipp

8500 tonn CO2, som ellers ville bli sluppet rett ut i atmosfæren, blir nå i stedet brukt til kullsyre i drikkevarer.

I tillegg til utslippsreduksjonen, medfører anlegget økt produksjonskapasitet både for Carburos Metálicos og Vidriedas Canarias.

160 millioner flasker

Glassfabrikken produserer 160 millioner flasker til øl, sprit, juice, mineralvann, vann, sauser og andre varer årlig, og dekker 98 prosent av markedet på Kanariøyene.

I 2013 samlet fabrikken inn 33 887 tonn glass for omsmelting.

Sikter på eksport

Gassfabrikken til Carburos Metálicos produserer nitrogen, oksygen, acetylen og CO2.  

Det nye anlegget har kostet seks millioner euro, og gjør fabrikken i stand til å øke produksjonen fra 7000 til 10 000 tonn årlig. Selskapet sikter seg inn på økt eksport til Nord-Afrika.

Tags