Fredag kom det største jordskjelvet på 13 år i Tenerifes største vulkankrater

6. januar klokken 12.18 inntraff det største jordskjelvet på 13 år 6,6 kilometer nede i vulkankrateret Teide på Tenerife. Jordskjelvet var imidlertid ikke alarmerende kraftig, kunne ikke kjennes av befolkningen og forårsaket ingen skader.

Jordskjelvet inntraff nede i Teide-krateret på Tenerife. Pico del Teide er Spanias høyeste fjell, og rager 3718 meter over havet og over ti kilometer over havbunnen. Foto: Nasa

De første målingene som ble lagt ut på nettsidene til det nasjonale, geografiske instituttet IGN viste et jordskjelv på 3,1. Dette ble senere nedjustert til 2,5 av geologene.

Ifølge geologene skyldes jordskjelvet trolig en trykkøkning i de flytende massene dypt nede i bakken.

Kan komme flere skjelv

En foreløpig studie fra Involcan, Kanariøyenes vulkanske institutt, peker på at det det kan komme flere jordskjelv av lignende størrelse, men det er lite sannsynlig at det kommer skjelv som har en potensielt ødeleggende effekt.

De skal ha vært en økning i CO2-utslipp fra Teide fra 11. oktober til 13. desember, men det ble i denne perioden ikke registrert vertikale eller horisontale forskyvninger i overflaten, ifølge Involcan.

Det vil si at det ikke har vært noen deformering av bakken på grunn av økende magmatrykk.

Medfører ingen fare for folk

Utslippene har vitenskapelig interesse, men representerer ingen fare for mennesker som tar seg opp til krateret.

Det vulkanske trafikklyset for Tenerife lyser fortsatt grønt, understreker geologene. Ifølge Kanariøyenes spesialplan for vulkansk risiko, Pevolca, kan innbyggere og turister derfor fortsette med sine aktiviteter som før.