45 personer arrestert for avansert svindel med nettbutikker og falske lån

Politiet har arrestert 45 personer i en rekke spanske provinser, deriblant Las Palmas, for å ha svindlet over 200 mennesker for 1,5 millioner euro.

Menneskene som har blitt svindlet kommer fra Spania, Tyskland, Østerrike, Frankrike, Polen og andre land i Europa.

Gjengen brukte falske nettbutikker og falske lån for å svindle folk, skriver det nasjonale politiet i en pressemelding.

Arrestasjonene er foretatt i provinsene Alicante, Almería, Asturias, Balearene, Barcelona, ​​Cádiz, Cantabria, Castellón, Córdoba, Granada, La Coruña, Las Palmas, Lugo, Madrid, Malaga, Murcia, Palencia, Salamanca, Sevilla, Toledo, Valencia, Vizcaya og Zaragoza.

Avansert opplegg

Gjenglederen opererte fra republikken Benin.

Etterforskningen startet i juli 2019, da politiet kom på sporet av gjengen.

Nettbutikkene gjengen opprettet tilbød elektroniske produkter som datamaskiner og telefoner til en lav pris.

Betalingene skjedde til bankkontoer som var opprettet i navnene til såkalte muldyr, det vil si mennesker som gjengen utnyttet til dette formålet.

Medlemmer av gjengen slo seg ned i Spania for å kunne tvinge folk til å bli muldyr.. I noen tilfeller skal folk ha blitt truet på livet til å stille opp.

En falsk kontrakt ble inngått med muldyrene der de fremsto som private pengeutlånere for å kamuflere provisjoner som ble utbetalt som lån.

20 falske nettbutikker

Politiet har oppdaget og stengt 20 nettsteder som gjengen benyttet.

Så snart ofrene hadde oppgitt kontaktinformasjon og bankkontoinformasjon, startet svindelen.

For at de angivelig skulle få tilbake pengene for produkter de ikke kom til å få, ble ofrene truet til å opprette bankkontoer og skaffe kredittkort som deretter skulle sendes med post til forskjellige postboksadresser i Benin.

Når kortene ankom Benin, startet en prosess der ofrene begynte å motta enorme mengder penger på kontoene de hadde opprettet fra andre svindlede over hele Europa.

Disse pengene tok svindlerne ut i minibanker i Benin.

Ble ufrivillig kriminelle

De som hadde registrert bankkontoene i sine navn, fikk en provisjon. Dermed ble de også ufrivillig en del av det kriminelle nettverket.  

Enkelte av de opprinnelige ofrene åpnet frivillig nye bankkontorer som ble brukt i svindelen fordi det kom inn så mye provisjonspenger, ifølge politiet.

Falske finansmenn

En annen gren av svindelen var at svindlerne utga seg for å være franske finansmenn som formidlet lån. Tilbud om nettlån ble annonsert på  forskjellige sosiale nettverk.

Ofrene måtte betale inn 500-1000 euro i "provisjonsutgifter" for å kunne få de falske lånene.

Politiet fortsetter etterforskningen, og utelukker ikke flere arrestasjoner.