Ny lov mot fildeling vedtatt
Spania vedtok 15. februar en ny lov som gjør det ulovlig å gjøre tilgengelig for nedlasting filmer, musikk og andre filer som er kopibeskyttet .
Hvis du er en ivrig nedlaster av gratis filer som er kopibeskyttede og egentlig skulle vært betalt for, og dessuten oppholder deg på spansk jord, bør du vurdere andre måter å skaffe deg musikken og filmene du liker.
Den nye ”Ley Sinde” gjør nemlig dette til en ulovlig aktivitet.
Hensikten med loven er å beskytte filmskapere, musikere, komponister og andre artister mot misbruk og ulovlig nedlasting av deres skaperverk.
Dekker også lenker
Loven gjør det primært mulig å stenge eller blokkere nettsider som gjør tilgjengelig filer som er beskyttet av kopirettigheter.
Den dekker også lenker til slike internettsider som inneholder kopibeskyttet materiale.
Dette er nok primært for å komme fildelingssidene til livs, men det skader nok ikke å renske opp litt i favorittene på datamaskinen for å være på den sikre siden.
Omfattende lovverk
Det uformelle navnet på loven er Ley Sinde (Sindes lov) etter den spanske kulturministeren Ángeles González-Sinde, som står bak lovforslaget.
Loven heter offisielt Ley de Economía Sostenible (lov for bærekraftig økonomi) og består av flere delelementer enn det som har med nedlasting av filer å gjøre.
Lovsettet berører blant annet tjenester for informasjonssamfunnet og intellektuell eiendom.
Loven innebærer at en kommisjon for intellektuell eiendom (Commission de Propiedad Intelectual) etableres under kulturdepartementet.
Kommisjonen skal vurdere hvorvidt lovbrudd har funnet sted i aktuelle saker.
Bred dekning
De som kan rammes av loven er personer som står ansvarlig for innhold som kan være til skade for det intellektuelle eierskapet, som laster ned slikt innhold, folk som gir tilgang til servere som har slikt innhold, og som har publisert slikt innhold i minst 48 timer.
De antatte ”lovbryterne” må først gis en anmodning om å fjerne innholdet fra de som er eiere av den intellektuelle eiendommen (saksøkeren).
Gjør de ikke det, kan saken legges frem for kommisjonen, som har tre dager på seg til å evaluere bevisene.
Deretter kan en rettsordre hentes inn for å beslaglegge materialet det gjelder.