I Oslo trenger du minst dobbelt så mye penger som i Las Palmas for å ha samme levestandard

Du trenger over dobbelt så mye penger for å holde samme levestandard i Oslo som i Las Palmas, viser Numbeos halvårsindeks for levekostnader.

Du kan leve det gode liv i Las Palmas hvis du har inntekt fra Skandinavia, men har dårligere kjøpekraft hvis inntekten kommer fra et Kanariøyene. Foto: Hugo Ryvik

Med 2300 euro i måneden kan du holde samme høye levestandard i Las Palmas som du trenger 5330 euro for å holde i Oslo.

  • Konsumentpriser inkludert husleie og bokostnader er 2,3 ganger høyere i Oslo.
  • Restaurantprisene er 2,4 ganger høyere.
  • Dagligvarer er 2,4 ganger dyrere.

Størst forskjell for øl, sigaretter og bolig

Den største prisforskjellen er det for lokalprodusert øl, som er 4,5 ganger dyrere i Oslo som i Las Palmas. Deretter følger sigaretter og leie eller kjøp av bolig, som er cirka fire ganger dyrere.

Minst prisforskjell er det for appelsiner, som bare er 15 prosent dyrere i Oslo.

Med unntak av noen landbruksprodukter som er mellom 36 og 68 prosent dyrere, er de fleste dagligvarene fra to til tre ganger dyrere i Oslo.

Privat barnehageplass er det eneste på Numbeos lange liste som er billigere i Oslo enn i Las Palmas. 18 prosent billigere, for å være nøyaktig.

Stockholm også mye dyrere

Stockholm kommer heller ikke så bra ut sammenlignet med Las Palmas. Der trenger du 4004 euro for å holde samme høye levestandard som med 2300 euro i Las Palmas.

  • Konsumentpriser inkludert boligleie er 75 prosent høyere.
  • Restaurantpriser er 81 prosent høyere.
  • Dagligvarer er 66 prosent dyrere.

Størst prisforskjellen er det for kjøp av bolig, som er over fire ganger så dyrt i Stockholm, etterfulgt av flaskevann og lokalprodusert øl, som er nesten tre ganger så dyrt. Leie av bolig er bare drøyt dobbelt så dyrt.

Minst prisforskjell er det for et gatekjøkkenmåltid i form av McMeal på McDonalds eller tilsvarende på andre gatekjøkken, som bare er 4 prosent dyrere i Stockholm.

Dette er billigere i Stockholm

Det er også noen varer og tjenester som er billigere i Stockholm:

  • Egg er 11 prosent billigere.
  • Poteter er 36 prosent billigere.
  • Løk er 12 prosent billigere.
  • Elforbruk er 9 prosent billigere.
  • Forhåndsbetalt mobiltelefoni (kontantkort) er 24 prosent billigere.
  • Internett er 12 prosent billigere.
  • Privat barnehageplass er 66 prosent billigere.
  • Plass i internasjonal grunnskole er 26 prosent billigere.

Alt annet på Numbeos liste er dyrere i Stockholm.

Større kjøpekraft i Oslo

Hvis du sammenligner det å bo og være ansatt i Oslo med å bo og være ansatt i et firma i Las Palmas, kommer imidlertid Oslo-beboerne bedre ut. Det kommer av at lønningene ligger i gjennomsnitt nesten 2,7 ganger høyere i Oslo etter at skatt er trukket fra.

Dog har de ikke så mye mer å rutte med i Oslo når levekostnadene tas i betraktning. Kjøpekraften er bare 15,1 prosent større enn i Las Palmas.

Mye større kjøpekraft i Stockholm

Stockholm-innbyggere som har jobb i Stockholm har en kjøpekraft som ligger hele 29 prosent over Las Palmas-innbyggernes kjøpekraft.

Lønnsnivået er cirka 2,3 ganger høyere i Stockholm.

Leserbaserte tall

Numbeo baserer seg på data som blir innrapportert av lesere, og er ikke basert på offisielle tall eller inngående, vitenskapelige studier. 192 byer i Europa er med på listen.

New York i USA er referansepunktet, og har en indeks på 100. En by som har indeksen 120, er med andre ord 20 prosent dyrere å bo i enn New York.

Las Palmas er Vest-Europas billigste by

Helt nede på en 345. plass ligger Las Palmas med en indeks på 47,36, hvilket til og med er lavere enn Praha og Beijing. Las Palmas er billigst i både Spania og Vest-Europa.

Santa Cruz de Tenerife er med en indeks på litt over 48 nesten like billig som Las Palmas.

Oslo ligger på 107,12 og Stockholm på 77,18. Dyrest er det i Hamilton, Bermuda, som har en indeks på 137,65. Deretter følger Zurich og Basel i Sveits.

Stavanger er den niende dyreste byen i verden med en indeks på 111, Oslo nummer ti, Bergen nummer elleve og Trondheim nummer 13.

Danmark har København inne på en 20. plass, Odense på 27. plass, Ålborg på 30. plass og Århus som nummer 33.

Stockholm er den 55. dyreste byen. Gøteborg er helt nede på en 127. plass med en indeks på 69,77, Uppsala er nummer 168 og Malmø nummer 202.

Tags