Titusentalls mennesker demonstrerte for bedre alderspensjoner på Kanariøyene

En av fire pensjonister på Kanariøyene har en pensjon som er lavere enn fattigdomsgrensen på 8200 euro i året, i alt 152 000 mennesker. Pensjonen i Spania er imidlertid blant de beste i verden.

Pensjonister i demonstrasjonstog på Kanariøyene lørdag. Foto: Podemos Canarias

På lørdag demonstrerte cirka 15 000 mennesker for bedre pensjoner på Kanariøyene.

Anslaget på cirka 15 000 demonstranter kommer fra den spanske regjeringens delegat på Kanariøyene, mens arrangørene selv hevder at det var nærmere dobbelt så mange.

Slagord om korrupsjon og pensjonstyveri

Banner og slagord gjenspeilte et stort sinne mot den spanske regjeringen og høyrepartiet Partido Popular, som sitter med regjeringsmakten og som ble kalt korrupt og anklaget for å stjele folkets pensjoner.

Den kanariske regjeringen blir også holdt ansvarlig for den økende fattigdommen på Kanariøyene.

Kravet fra pensjonistene er en pensjon i tråd med EUs sosialpolitikk på minimum 1080 euro i måneden, og en årlig evaluering av pensjonsnivået i forhold til inflasjonen, ifølge Blas Padilla, som er talsmann for en plattform som forsvarer offentlige pensjoner på Kanariøyene.

Gjennomsnitt på under 860 euro

På Kanariøyene er pensjonene lavere enn i resten av Spania, og ligger på et gjennomsnitt på 856,9 euro i måneden. Mange får betydelig mindre, helt ned til 350 euro i måneden.

8,7 millioner spanske pensjonister får i gjennomsnitt 932,3 euro i måneden i pensjon, ifølge data publisert av arbeids- og sosialdepartementet i februar.

Demonstrasjoner be gjennomført over hele Spania på lørdag. I Spania har tre millioner pensjonister pensjonsutbetalinger som ligger under fattigdomsgrensen, nesten en av tre, ifølge Geshta, en fagorganisasjonen for teknikere i finansdepartementet.

Høy pensjon i forhold til OECD-snittet

I løpet av kriseårene falt lønnsnivået i Spania med 7,6 prosent, men de med lavest lønn opplevde en lønnsnedgang på hele 22 prosent, ifølge fagorganisasjonen CCOO.

 Tall fra OECD viser imidlertid at Spania likevel fortsatt har en av de beste offentlige pensjonene i verden. I 2018 er taket på den offentlige pensjonen på 2580,13 euro i måneden i Spania, nest høyest i verden etter Luxemburg.

Minimumspensjonen er på 788 euro i Spania, hvilket er den tredje høyeste i verden etter Norge, hvor det er 870 euro.

En del av kritikken fra pensjonistene i Spania er at svært mye av pensjonspotten går til en liten andel mennesker som hadde høy lønn før de ble pensjonert.

Bedre enn i alle de nordiske landene

Pensjonen er basert på inntekten i det siste aktive arbeidsåret, og i Spania får pensjonistene i gjennomsnitt 81,7 prosent av siste års inntekt, ifølge tallene fra OECD. Prosentandelen er imidlertid fallende år for år.

Det er bedre enn for eksempel 48,8 prosent av inntekten siste år i Norge, 54,9 prosent i Sverige, 65 i Finland, 80,2 i Danmark, 70,3 i Frankrike og 50,5 prosent i Tyskland.

De landene hvor pensjonen er høyest i forhold til siste års inntekt er Kroatia med 129 prosent, Tyrkia med 102 prosent, Nederland med 101 prosent, India 99, Portugal 95 og Italia med 93 prosent.

Spania ligger 15. plass av OECD-landene hvor pensjonen er høyest i forhold til siste års inntekt, Danmark ligger som nummer 16, Sverige er nummer 32 og Norge nummer 38.

Storbritannia ligger nest sist med 29 prosent, og Sør-Afrika helt sist med godt under 20 prosent. Gjennomsnittet i OECD er 63 prosent og i EU 71 prosent.

30 prosent har minimumspensjon

Bare 14 av OECD-landene har minimumspensjoner. 18 land har såkalte grunnpensjoner. Fem land mangler både minimumspensjoner og grunnpensjoner. Det er Østerrike, Tyskland, USA, Korea og Slovakia.

I Frankrike mottar 50 prosent av pensjonistene over 65 år minimumspensjon, i Portugal 40 prosent, Spania, Belgia, Italia og Luxemburg 30 prosent og Slovenia 2 prosent.

Globale tidsbomber

Pensjonssystemene i USA, Storbritannia, Japan, Nederland, Canada og Australia ble nylig beskrevet som globale tidsbomber i en rapport fra World Economic Forum.

Dette fordi pensjonistene i disse seks landene med de største pensjonssytemene er anslått til å leve mellom åtte og elleve år lenger - i Japan hele 16 år lenger.

Disse systemene forventes å skape et samlet underskudd på 224 billioner dollar innen 2050 og skape den største pensjonskrisen i historien, ifølge rapporten. Hvis India og Kina legges til, vil underskuddet være 400 billioner dollar, ifølge rapporten.

Spanias president, Mariano Rajoy, har varslet at det vil bli en forbedring i minimumspensjonen og enkepensjonen i landet i budsjettet for 2018.

Tags