47 båtflyktninger som ankom Fuerteventura på fredag har covid-19
47 av 61 mennesker som ankom Fuerteventura i en småbåt fra Afrika fredag, har testet positivt for covid-19.
Alle sammen ble testet umiddelbart etter ankomst, og holdes i isolasjon, skriver helsedepartementet i en pressemelding.
På Fuerteventura er det 70 båtflyktninger som har testet positivt, og 7 lokale innbyggere som ble smittet på samme familiefest 29. juni.
Kanariøyenes helseminister, Blas Trujillo, ønsker å holde flyktninger og andre immigranter som ankommer på irregulært vis utenfor den nasjonale smittestatistikken, og har bedt om et møte med Spanias helseminister om dette.
Trujillo understreker at det ikke er noen risiko for at de skal spre smitte i befolkningen.
Antallet aktive smittetilfeller på Kanariøyene gjør et hopp på over 50 prosent når de 47 regnes med.
Det var søndag 102 aktive smittetilfeller registrert av helsedepartementet på Kanariøyene etter at det også var flere friskmeldinger i tillegg til de nye smittetilfellene.
Ministeren gjentar et ønske om at alle passasjerer som ankommer lufthavner og båthavner også skal testes, noe den kanariske regjeringen ikke har fått gehør for hos sentralregjeringen.
Utenom de 47 afrikanerne, er det kun ett nytt smittetilfelle siden i går. Det er på Tenerife, og er relatert til et lokalt utbrudd.
I dag, søndag, har det kommet to flyktningbåter med henholdsvis åtte passasjerer og en med 57 passasjerer til Gran Canaria, ifølge nødsentralen.
Hittil i år har det kommet over 3000 båtflyktninger til Kanariøyene, mange av disse fra konfliktområder i Sahel-beltet.
Dette skjer med de som ankommer
De fleste småbåtene blir oppdaget av kystradar eller observanter, og møtt av sjøredningstjenesten før de kommer til land. Passasjerene blir fraktet til en av havnene på øygruppen.
Alle flyktninger og migranter som ankommer Kanariøyene i småbåter, blir arrestert ved ankomst etter å ha fått en helsesjekk av Røde Kors. Barn og mødre som kommer sammen med barn blir ikke arrestert.
Politiet kan holde de som ikke settes i smitteisolat eller legges inn på sykehus i varetekt i opptil 72 timer, mens identitet og hjemland blir fastslått, og de blir fremstilt for en dommer.
Deretter blir de som ikke umiddelbart returneres, hvilket så langt, før pandemien, har utgjort hovedandelen, innkvartert i interneringssenter (CIE) eller i andre bygninger som er rigget til dette formålet.
Det er frivillige i Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR som hovedsakelig tar seg av de som ankommer.
På interneringssentrene og krisesenter som er stilt til rådighet, kan de nyankomne bo i inntil tre måneder.
De som ikke skal returneres, får spanskkurs og annen undervisning, for å bli rustet til å integreres og klare seg i Spania. CEAR stiller juridisk hjelp til rådighet for de som trenger det.
Spania har returavtaler med Algerie, Marokko, Mauritania og Senegal.