Ny flyktningleir åpnet i Las Palmas

CORONA-KRISEN: En flyktningleir er åpnet i det tidligere militærområdet "Canarias 50" i La Isleta i Las Palmas.

Den nye flyktningleiren i det tidligere militærområdet i Las Palmas. Foto: Den spanske regjerings delegat på Kanariøyene.

I startfasen har leiren plass til 442 flyktninger og andre migranter, skriver departementet for migrasjon og sosial integrering i en pressemelding.

Når den er komplettert, skal den ha plass til 1320 mennesker.

De første flyktningene og migranter flyttes nå fra midlertidige innkvarteringer i hoteller til den nye leiren.

Leir nummer tre

Dette er det tredje flyktningmottaket som er åpnet den siste tiden på Gran Canaria:

I desember ble en tidligere skole i Las Palmas. Colegio León, med plass til 400 mindreårige flyktninger tatt i bruk.

Tidligere i fjor ble en leir med plass til 800 personer i Barranco Seco, Las Palmas, åpnet.

I alt skal det opprettes sju nye leirer og sentere med plass til over 7000 flyktninger og migranter på Gran Canaria, Tenerife og Lanzarote de kommende ukene.

Dette er et ledd i en plan for å få kontroll på krisen i mottaksapparatet  forårsaket av en stor økning i flyktningstrømmen i småbåter fra Afrika.

23 023 mennesker ankom i småbåter i 2020, og cirka 1000 har ankommet i 28 båter hittil i år.

Oversikt over flyktningmottak

På Gran Canaria er det opprettet de tre nevnte mottakene i Barranco Seco (800), på La  (1372) , og i en den tidligere skolen Collegio León (50), alle i Las Palmas kommune.

Det er også en interneringsleir for utlendinger (CIE) som skal returneres i Barranco Seco fra før.

I tillegg skal en lagerbygning i Las Palmas benyttes.

På Tenerife skal to av hærens bygninger i Las Canteras og Las Raíces tas i bruk.

På Fuerteventura er et gammelt militæranlegg i El Matorral som skal benyttes.

Migrasjonsdepartementet i Spania, som har ansvaret for å ta seg av innvandrere i landet, skal også opprette sitt eget nødsenter på Kanariøyene som er utelukkende for migrasjonssaker.

Parallelt jobbes det med å  klargjøre mer permanente mottak for å gi en kapasitet til over 7000 personer også på lang sikt.

Dette skjer med de som ankommer

De fleste småbåtene blir oppdaget av kystradar eller observatører, og møtt av sjøredningstjenesten før de kommer til land. Passasjerene blir fraktet til en av havnene på øygruppen.

Alle flyktninger og andre immigranter som ankommer Kanariøyene i småbåter, blir blir pågrepet av det nasjonale politiet ved ankomst, etter å ha fått en helsesjekk av Røde Kors. Under corona-pandemien blir det også gjort en covid-19-test.

Barn og mødre som kommer sammen med barn, blir ikke pågrepet. 

Politiet kan holde de som ikke settes i smitteisolat, karatene eller legges inn på sykehus i varetekt i opptil 72 timer, mens identitet og hjemland blir fastslått, og de blir fremstilt for en dommer. 

Etter 72 timer overtar Røde Kors ansvaret, gjennom en avtale med det spanske migrasjonsdepartementet.

De som ikke er spesielt sårbare, eller ikke har grunnlag for å søke asyl eller få opphold på humanitært grunnlag, skal i utgangspunktet deporteres. De blir plassert i interneringssenter (CIE). Der kan de holdes i opptil 60 dager.

Hvis det ikke har vært mulig å organisere retur til hjemlandene i løpet av 60 dager, må de settes fri. De som har gyldig pass, kan da bevege seg fritt.

Røde Kors plaserer de andre i midlertidige mottakssenter, og finner ut hvilke som er asylsøkere, hvilke som kan få flyktningstatus, og hvilke som er spesielt sårbare (enslige mindreårige, gravide, enslige mødre med barn og funksjonshemmede). Mange av disse blir overført til egnede mottakssentre på fastlandet.

De kan bo i mottakene i opptil ni måneder, og får spanskkurs og annen undervisning, for å bli rustet til å integreres og klare seg selv i Spania. Asylsøkere kan bo i mottakene til søknadene er behandlet.

Det er frivillige i Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR som hovedsakelig tar seg av de som ankommer. CEAR rolle er hovedsakelig å stiller juridisk hjelp til rådighet for de som trenger det. 

Tags