Tolv båtflyktninger innlagt på sykehus
Tolv av passasjerene i en småbåt med flyktninger og andre immigranter fra Afrika som ankom Tenerife fredag kveld, er innlagt på sykehus.
Det er en langkano med 51 passasjerer som har ankommet.
Båten ble oppdaget utenfor kysten av Las Galletas.
Passasjerene ble reddet av sjøredningstjenesten ute på havet og fraktet til havnen i Los Cristianos.
I dag tidlig kom en gummibåt med 48 passasjerer fra Afrika inn til Fuerteventura. Alle skal være ved god helse.
Over 4200 passasjerer i slike småbåter har ankommet Kanariøyene hittil i år, ifølge tall fra innenriksdepartementet og nødsentralen.
I 2020 kom over 23 000 flyktninger og andre immigranter i småbåter til Kanariøyene.
Dette skjer med de som ankommer
De fleste småbåtene blir oppdaget av kystradar eller observatører, og møtt av sjøredningstjenesten før de kommer til land.
Passasjerene blir fraktet til en av havnene på øygruppen.
Alle flyktninger og andre immigranter som ankommer Kanariøyene i småbåter, blir pågrepet av det nasjonale politiet ved ankomst, etter å ha fått en helsesjekk av Røde Kors.
Under corona-pandemien blir det også gjort en covid-19-test.
Barn og mødre som kommer sammen med barn, blir ikke pågrepet.
Politiet kan holde de som ikke settes i smitteisolat, karantene eller legges inn på sykehus i varetekt i opptil 72 timer, mens identitet og hjemland blir fastslått, og de blir fremstilt for en dommer.
Etter 72 timer overtar Røde Kors ansvaret, gjennom en avtale med det spanske migrasjonsdepartementet.
De som ikke er spesielt sårbare, eller ikke har grunnlag for å søke asyl eller få opphold på humanitært grunnlag, skal i utgangspunktet deporteres.
De blir plassert i interneringssenter (CIE). Der kan de holdes i opptil 60 dager.
Hvis det ikke har vært mulig å organisere retur til hjemlandene i løpet av 60 dager, må de settes fri. De som har gyldig pass, kan da bevege seg fritt.
Røde Kors plaserer de andre i midlertidige mottakssenter, og finner ut hvilke som er asylsøkere, hvilke som kan få flyktningstatus, og hvilke som er spesielt sårbare (enslige mindreårige, gravide, enslige mødre med barn og funksjonshemmede). Mange av disse blir overført til egnede mottakssentre på fastlandet.
De kan bo i mottakene i opptil ni måneder, og får spanskkurs og annen undervisning, for å bli rustet til å integreres og klare seg selv i Spania.
Asylsøkere kan bo i mottakene til søknadene er behandlet.
Det er frivillige i Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR som hovedsakelig tar seg av de som ankommer. CEAR rolle er hovedsakelig å stiller juridisk hjelp til rådighet for de som trenger det.
Flyktningmottakene drives av hjelpeorganisasjonene Røde kors, Hvite kors, Accem og den internasjonale migrasjonsorganisasjonen, IOM.