Spekkhugger sendes til Tenerife, ikke Lofoten

Spekkhuggeren Morgan skal sendes til en fornøyelsespark på Tenerife, og ikke settes fri hjemme i Lofoten.

Morgan i Harderwijk Dolfinarium i Nederland. Snart sendes hun til Tenerife. Foto: Wikimedia Commons

En domstol i Nederland bestemte 21. november at spekkhuggeren Morgan skal bo i en stor tank i Loro Parque på Tenerife sammen med fem andre spekkhuggere.

Der kommer hun trolig til å underholde publikum med kunster og triks som hun får lære seg.

Morgan har vært gjenstand for en hard dragkamp etter at den unge spekkhuggeren i fjor sommer ble funnet strandet i Vadehavet i Nederland. Da var hun i svært dårlig forfatning.

Etter å ha fått godt stell i et delfinakvarium i Nederland (Harderwijk Dolfinarium), er det nå tid for å plassere henne der hun skal tilbringe livet. Kampen sto om hun skulle bo i fangenskap på Tenerife, eller settes fri i havet der hun kommer fra.

Gikk til sak

Landbruksministeren i Nederland bestemte at hun skulle sendes til Loro Parque. Dyrevernerne gikk derimot hardt inn for Morgans frihet. De hevder at hun vil dø av transporten til Tenerife, og gikk til rettssak for å få satt henne fri.

Dyrevernerne fikk også med seg supermodeller (Morgans Angels) for å skape blest om saken. Og folk har engasjert seg. Nettsidene til Free Morgan Foundation, som har en rekke forsknings- og utdanningsorganisasjoner for spekkhoggere og hvaler med seg, har hatt over 50 000 besøk daglig.  

Etter å ha fått tilgang til Morgans lydsignaler og DNA, sporet dyrevernerne spekkhoggerens opprinnelse til Lofoten. De mener at det er der familien hennes befinner seg. Derfor vil de sette henne fri i Lofoten.

Slaver

Marinebiologen Lara Pozzato påstår at sementtanken i Loro Parque allerede er overfylt med de fem spekkhuggerne som er der fra før.

Hun viser til at de er underholdningsslaver som blir brukt til å tjene penger, og blir tvunget til å opptre fire timer hver eneste dag.

Men landbruksministeren mener at Morgan ikke vil klare seg i frihet, og har større muligheter til å få et godt liv i akvariet på Tenerife. Og slik blir det etter domsavgjørelsen i Nederland.

Transporten til Loro Parque skal skje i løpet av de nærmeste dagene. Gjennomsnittlig levealder for spekkhuggere i fangenskap er åtte og et halvt år, ifølge Free Morgan Foundation. I frihet kan de leve i opptil 50 år. Morgans alder er anslått til mellom to og fire år.

Tags