Se hvordan en tsunami kan ha skapt sanddynene i Maspalomas

Amerikanske forskere har skapt en simulering av en tsunami som trolig rammet Kanariøyene i 1755 og skapte de berømte sanddynene i Maspalomas sør på Gran Canaria.

En troverdig teori sier at Maspalomas ble skapt av en tsunami i 1755. Ill: Skjermdump fra PTWCs simuleringsfilm.

Se tsunamisimuleringen her

Om morgenen 1. november 1755 ble Lisboa, Portugals hovedstad, rammet av et voldsomt jordskjelv som drepte anslagsvis 30.000 mennesker. Tre påfølgende tsunamier tok trolig livet av minst 10.000 mennesker til.

Tsunamien spredde seg både nordover og sørover Atlanterhavet, og skal ha rammet Kanariøyene også.

Katastrofe skapte ferieparadis?

Eksperter ved universitetet i Las Palmas står bak en teori om at det var denne tsunamien som faktisk skapte sanddynene og strendene i Maspalomas, i dag en ørken som har status som naturreserve og er et yndet sted for badeturister.

Teorien om Maspalomas-tsunamien er kontroversiell, og andre eksperter hevder at sanddynene ble skapt for 10.000 år siden, skriver den spanske avisen ABC.

Prøver viser spor av voldsom hendelse

En av de som tror på teorien er Ignacio Alonso, doktor i marinevitenskap ved universitetet i Las Palmas og forfatter av en såkalt integrert studie av strendene og sanddynene i Maspalomas.

I dette prosjekt er det boret opptil 19,5 meter ned i bakken i Maspalomas og hentet opp prøver. Data antyder at Maspalomas oppsto etter en voldsom hendelse mellom 1720 og 1870.

Den eneste voldsomme hendelsen som angivelig kan forklare dette er jordskjelvet i Lisboa, som var på 8,5 på Richters skala.

Før år 1800 var det angivelig ingen tegn til sanddyner i Maspalomas på noen kart.

Opptil 30 meter høy bølge

Simuleringen av tsunamien er skapt og lagt ut på You Tube av US NWS Pacific Tsunami Warning Center (PTWC).

Simuleringen viser hvordan tsunamien først rammet Portugals kyst og deretter Cadiz i Sør-Spania, Agadir i Marokko, Brest i Storbritannia, Sicilia, Cornwell og Cork i England, Madeira, Azorene, Kanariøyene , Vest-India og Karibia, og til og med New Foundland.

I Tagos i Portugal skal bølgen ha vært 12 meter høy, og i Lagos kan den ha vært hele 30 meter høy. Da den nådde Madeira, skal den ha vært fire meter høy, og var nede i en meters høyde da den traff Vest-India.

Animasjonen dekker en 24-timers periode fra jordskjelvet inntraff.

Tags