Nordmenn i Spania er ikke så harry som mange tror

Harrystempelet på nordmenn i Spania er overdrevet, og mangfoldet er langt større enn det inntrykket man får fra nyhetsmediene, ifølge en studie fra Universitetet i Stavanger.

I Arguineguín på Gran Canaria bor det mange nordmenn om vinteren. Her fins blant annet en norsk klubb, norske legetjenester, norsk skole, norske eiendomsmeglere, norske spisesteder og norske butikker. Foto: Egil Ryvik

Ann Elisabeth Laksfoss Cardozo har tatt doktorgrad på temaet, og har oppsøkt ikke-stereotype nordmenn i Spania.

Mye av skylden for at myter om nordmenn i Spania er preget av historier om fyll, isolasjon i hvite ghettoer, uføretrygdede med sosiale problemer og pensjonister som ikke vil lære spansk, ligger på visse nyhetsmedier som gjentar slike historier, hevder forskeren.

Utvandring i tre puljer

Cardozo viser til at nordmenn utvandret til Spania i puljer på slutten av sekstitallet, på slutten av åttitallet og fra 1996. Norske pensjonister i Spania har skapt et arbeidsmarked for nordmenn innen helsetjenester, salg og boligformidling.

Det førte blant annet til at nyutdannede med helsefaglig bakgrunn og med bakgrunn innen salg, forsikring og boliger fikk et marked for å jobbe og bo i Spania i en periode. Dette kaller hun nettverksmigrasjon.

Etterkommere bor i Spania i en periode

Enkelte, særlig barn av de første utvandrerne som har arvet bolig i Spania eller låner bolig av besteforeldre eller foreldre, reiser dit for å bo i landet i en periode.

Nordmenn med barn med velger ofte å la barna gå på en av de fem norske skolene i Spania, som har skapt et arbeidsmarked for norske lærere. En av disse ligger på Gran Canaria.

Studien viser også til at det også er middelaldrende nordmenn som bor og jobber i Spania i en periode fordi de er utbrent og trenger en pause fra arbeidslivet i Norge.

Unge nordmenn i Spania

Unge nordmenn jobber i perioder på serveringssteder og som telefonselgere som selger til markedet i Norge typisk i ett til tre år.

Få av de unge nordmennene blir boende i Spania resten av livet, ifølge Cardozo.

Intervjuet nordmenn i Alicante

Forskeren bodde i Alicante i fem måneder og intervjuet 80 nordmenn til studien. Tidligere har hun bodd i Madrid.

Hun søkte opp nordmenn som har bodd lenge Spania, og var ikke opptatt av å finne et utvalg som er representativt for nordmenn i Spania. Dette for å finne ut om det ensrettede mediebildet som er skapt stemmer med virkeligheten, hvilket hun fant at det ikke gjør.

Svært få nordmenn i Spania er ensomme og med lite kontakt med andre mennesker, fant hun ut.

Uklart hvor mange som bor i Spania

Hvor mange nordmenn som bor i Spania, fins det ikke noen pålitelige statistikker over. Ifølge den norske ambassaden i Alicante bor det cirka 50.000 nordmenn der hele eller deler av året.

De som ble intervjuet til studien bor i Spania om vinteren og i Norge om sommeren.

EØS-avtalen, billigere flyreiser og billigere mobiltelefoni har bidratt til at den norske befolkningen i Spania har blitt mer nyansert, ifølge forskeren.

Studien er omtalt i en artikkel på Forskning.no.

Se hele studien her: Mer enn sol og varme: Transnasjonale norske migranter i Alicante 1965-2014.