Nordmenn sulter fortsatt etter grisefester

Trodde du at grisefestene døde ut på 2000-tallet? Det stemmer ikke. I hvert fall ikke for nordmenn sin del, som fortsatt er skrubbsugne på grisefester.

Mat, fest og moro. Det er grisefest, det. Her fra lørdagens fest på Plaza del Sol. Foto: Bård Ove Myhr.

Hvor dypt nordmenn savner grisefestene fikk restaurant Plaza del Sol i Arguineguín erfare da de bestemte seg for å ta opp igjen den utskjelte tradisjonen.

Nordmenn i hopetall kastet seg rundt og skaffet seg billett til arrangementet, som gikk av stabelen på lørdag.

De 200 billettene forsvant svinaktig fort. Allerede på torsdag var festen utsolgt, skriver restauranten i en pressemelding.

Samlet seg rundt svinet

På lørdag kveld flokket nordmennene seg rundt grisen. Det vil si rundt en buffet med svinekjøtt i mange former: helstekt skinke, ribbe (med sprøstekt svor, vel å merke), og svinekam.

Sangria og vin var inkludert i billetten, som seg hør og bør på en grisefest.

Allsang til norske slagere

Musikk ble også servert. Og hva passer bedre som åpning på en bortimot helnorsk grisefest enn en kjent sang av DDE: ”Det går likar no” ble fremført av trubaduren Lars Arild Fjeldberg.

Er det noen som lurer på om det ble allsang?

Spansk kulturinnslag

Et vel så interessant innslag var en flamencooppvisning av dansegruppa La Alma de Flamenco.

Det hele ble rundet av med at kveldens vert, Bosse Svensson, delte ut premie til ”Kveldens Heldiggris” i lotteriet ”Griseflaksen”.

Sultne på mer

Etter denne svinaktige suksessen blir det ny grisefest 3. november, melder Plaza del Sol, som også kjører i gang med sjømataften og halloweenmiddag.

Grisefesten ble født på 1960-tallet på Gran Canaria. Opphavsmannen regnes for å være Santana Mirandas fra Gran Canaria, som drev restauranten ”Casa Antonio” på Playa del Inglés.

Forbundet med fråtsing og fyll

Grisefestene ble etter hvert forbundet med fråtsing, vill festing og hemningsløs moro.

For skandinaver ble grisefesten ”rikskjendis” da filmen ”Selskapsreisen” med Lasse Åberg og Jon Skolmen i hovedrollene kom på kino i 1980.

Grisefestene hadde sin storhetstid midt på 1980-tallet. Reiseselskaper solgte da billetter og satte opp busser til festene.

På det meste var det 700 gjester på grisefestene hos Casa Antonio.

Grisefesten døde i 2006

Mirandas stengte restaurant Casa Antonio i 2006. Da ble det også slutt på grisefestene Interessen for festene hadde da dabbet kraftig av.

Men nå har altså grisefesten blitt reinkarnert. Denne gangen i nordmennenes hovedkvarter på Kanariøyene.

Bilder fra grisefesten