Dette er årets mest leste saker på Canariajournalen

Artikler om forsvinning og dødsfall, været, svindel, skogbrann, Gran Canarias klima, hva som skjer på Gran Canaria og bussruter, av alle ting, er mest lest på Canariajournalen i 2017.

I det vi tar spranget over i 2018, kaster vi et blikk tilbake på leseråret 2017. Ill: Pixabay

En tragisk nyhet om en savnet nordmann som senere ble funnet død ble årets to mest leste nyhetssaker på Canariajournalen.

Disse to sakene ble publisert i midten av mars, og har nå henholdsvis 33 272 og 33 209 sidevisninger.

Ti på topp

1. Nordmann meldt savnet på Gran Canaria

2. Mann funnet død i Balito på Gran Canaria

3. Et kraftig tordenvær dro inn over Kanariøyene i dag og fjellveiene er snøhvite på Gran Canaria.

Artikler om været får alltid mange lesere på Canariajournalen. Nummer tre på lesertoppen er en artikkel om uvær med kraftig snøfall på Kanariøyene i midten av mars. 

4. Verdens beste klima finner du på Gran Canaria

Nummer fire på lesertoppen er en gammel faktaartikkel om Gran Canaria som først ble publisert 1. februar 2011, den dagen Canariajournalen gikk på nett med cirka 100 artikler fra dag en.

Denne artikkelen er for øvrig den mest leste siden starten, og er lest 151 804 ganger siden 1. februar 2011. 

5. Det skjer (Guide)

Det Skjer er den femte mest leste i 2017. Her finner du en dynamisk og hyppig oppdatert oversikt over ting som foregår på Gran Canaria gjennom året, noe mange lesere setter pris på.

6. Tolv personer pågrepet for butikksvindel av turister sør på Gran Canaria.

Artikler om butikksvindel er en gjenganger på Canariajournalen, og blir som regel lest av mange. I flere årtier har turister blitt fralurt penger ved kjøp av elektronikk i småbutikker sør på Gran Canaria.

Canariajournalen har i 2017 fulgt to saker der nordmenn har gått til anmeldelse særlig tett, men den mest leste av disse sakene er om pågripelsen av tolv personer i mars.

7. Rødt varsel for stor helsefare under varmebølge på Gran Canaria.

På syvende plass er en ny værsak, denne gangen om ekstrem hete med rødvarsel 17. august. 2017 ble varmere enn normalt hver måned gjennom året unntatt desember, som ble omtrent som normalt.

Sommeren var ekstremt varm, og det var flere lange varmebølger med temperaturer på opptil over 40 grader i skyggen.

Stor mangel på nedbør gjennom nesten hele året har gitt problemer for avlinger og ført til at store vannreservoarer sør på Gran Canaria er tomme.

8. En storbrann har brutt ut i Tejeda på Gran Canaria.

En storbrann brøt ut i skog og kratt i Tejeda høyt oppe i fjellene på Gran Canaria 20. september og spredde seg med eksplosiv fart. En svensk kvinne omkom, over 2700 hektar ble berørt og store skader oppsto på bygninger, landbruk og natur.

Ved et lykketreff kom det et regnvær og stoppet det som kunne utviklet seg til en langt større katastrofe. Etterforskningen av brannårsaken pågår fortsatt, og det er fastslått at den trolig ble stiftet med vilje.

I desember ble en tidligere skogvokter som tente tidenes største skogbrann på Kanariøyene i 2007 dømt til åtte og et halvt års fengsel.

9. Buss på Gran Canaria.

På niende plass ligger en faktaartikkel om busser på Gran Canaria som først ble publisert da Canariajournalen gikk på nett 1. februar 2011, og har blitt oppdatert en rekke ganger siden.

Det er billig å reise med buss, bussnettet er velutbygd og bussene er av nyere modeller. Busselskapet Globals rutetabeller mangler imidlertid informasjon om avgangstidene ved de forskjellige holdeplassene mellom start- og stoppunktene.

10. To selgere fra butikken hvor TV3s svindeljegere ble angrepet er arrestert.

Som nummer ti ligger nok en sak om butikksvindel: Norsk TV3 dro til Gran Canaria for å lage et innslag i programserien "Svindeljegerne", hvor Canariajournalen medvirket.

Programlederen og kameramannen ble fysisk angrepet da de filmet i en butikk i Puerto Rico. En tid senere kom nyheten om at to personer som jobbet i den samme butikken var pågrepet på mistanke om svindel.

Artikkelen ble publisert i Canariajournalen 25. oktober.

Økende svindel med utleie av ferieboliger

Mange andre saker skapte også stor oppmerksomhet i 2017, selv om de ikke nådde opp til de ti øverste på lesertoppen.

Feriesvindel er en av disse, et tema som også ble belyst av TV3s svindeljegere etter at Canariajournalen skrev om nordmenn som ble lurt.

Leide feriebolig på nett – kom til privatbolig som ikke var til leie

En nordmann som lurte andre nordmenn rømte fra Gran Canaria da TV3 og Canariajournalen kom på sporet.

Spansk politi gikk ut med advarsler om en økning i denne typen svindel, og at noen av svindlerne er svært profesjonelle med tilsynelatende seriøse firma og nettsider av høy kvalitet.

Mange nye timeshare-rettsaker

Timeshare-rettssaker var også et tilbakevendende tema på Canariajournalen dette året.

Timeshare-kunder som vil selge lokkes til å gi bort leiligheter og kjøpe nye

Et økende antall skandinaver har gått til rettssak mot timeshare-selskaper for å få annullert sine timeshare-avtaler etter at disse har vist seg å være svært vanskelig å selge tilbake eller selge videre. 

Rekordturisme skapte mange overskrifter

Et annet tema som har preget nyhetsbildet på Kanariøyene i 2017 er den sterke økningen av turister. Ny rekord er satt med cirka 16 millioner turister.

Nesten 13 millioner utenlandske turister fra januar til november

Tilstrømningen har vært stor hele året igjennom med bare to måneder der det så vidt har duppet under en million turister. Kanariøyene er blitt et helårsferiested, også for skandinaver.

Turistflommen har også ført til at spørsmål er reist av politikere om hvor mange turister ferieparadiset kan tåle, og at det er for få og for mange gamle overnattingsplasser - hotellene er tilnærmet fulle stort sett hele året, og prisene fortsatte å stige bratt i 2017.

Tar til orde for en begrensning av turismen på Kanariøyene

Dessuten hvorvidt privat utleie av ferieboliger skal tillates, og faren for at innbyggere tvinges ut av boligmarkedet på grunn av stigende eiendoms- og boligleiepriser. En ny utgave av en sterkt kritisert lov om utleie av ferieboliger har lenge vært utlovet, men fortsatt er det ikke lagt frem noen utkast.

En ny tomtelov med forenklet byråkrati for utbygginger ble innført i siste del av året som mange mener vil føre til økt turismeutbygging.

Finkjemmer internett på jakt etter ulovlig utleie av ferieboliger

Disse sakene har imidlertid ikke nådd opp på lesertoppen til Canariajournalen, selv om mange skandinaver som eier eller vurderer å kjøpe boliger på Kanariøyene er svært interessert i lovligheten av utleie til turister.

Endelig utbygging av fornybar energi

En svært positiv utvikling dette året er at utbyggingen av fornybar energi har skutt fart etter å ha ligget i dvale i over ti år.

Kanariøyene fikk i år unntak for en utskjelt skatt for solenergi som den spanske regjeringen innførte, og vilkårene for vindkraft og annen fornybar energi har også blitt bedre.

Nå går konstruksjonen av Gran Canarias vind- og vannkraftverk ut på anbud

En rekke nye vindkraftparker og solkraftanlegg har blitt bygd eller påbegynt i år, og mange flere er på trappene.

Womad kom tilbake

Svært positivt er det også at en stor festival for musikk, kunst og dans, Womad, kom tilbake til Las Palmas etter å ha vært borte i noen år.

18 artister fra åtte land er klare for Womad-festivalen i Las Palmas

Avtaler er inngått for at Womad skal arrangeres i Las Palmas i 2019 og 2020 også.

Ny transportepoke påbegynt i Las Palmas

På samferdselssiden har 2017 vært et vendepunkt for Las Palmas. På den ene siden har det blitt gjort mye for å forbedre vilkårene for myke trafikanter, særlig med utbygging av sykkelbaner.

Nye 35 millioner euro bevilges til hurtigbussrute i Las Palmas

Det største løftet er imidlertid et nytt hurtigbussystem med høy kapasitet som skal gå gjennom byen. Dette blir kalt Metroguagua, og byggingen startet i 2017.

Ny, stor turistattraksjon

I desember ble en ny, stor turistattraksjon innviet i Las Palmas, akvariet Poema del Mar. Til manges skuffelse var det kun en innvielse med inviterte gjester, og akvariet er fortsatt ikke åpnet for publikum.

Det er heller ikke kunngjort en åpningsdato ennå.

Akvariet i Las Palmas innvies på søndag – men åpner ikke for publikum ennå

Det samme selskapet som står bak akvariet, Loro Parque, satte også mot slutten av året så vidt  i gang grunnarbeider for et enormt badeland som skal ligge ved Playa del Ingles.

Prosjektet har møtt mange skjær i sjøen under veis og byggestarten ble derfor sterkt forsinket.

Mange døde under bading

En urovekkende utvikling i 2017 er den store økningen i antallet drukningsdødsfall.

93 mennesker har druknet på Kanariøyene i år, 29 prosent flere enn i 2016, til tross for at det kjøres kampanjer for å forhindre drukninger.

29 prosent flere drukningsdødsfall på Kanariøyene i år

Sju av ti druknede var utlendinger.

Calima-året 2017

Året var preget av svært mange episoder med svevestøv, nærmere bestemt sandpartikler i luften på Kanariøyene som blåser inn fra Vest-Sahara. Dette er et værfenomen som kalles calima.

Avisen Canarias 7 har skrevet at det har vært langt over 30 episoder med calima i år. Gjennomsnittlig har det vært rundt 20 per år de seneste årene.

Spektakulær videosimulering av calima og orkaner

Flere av årets calimaer har også vært uvanlig langvarige og med svært høyt innhold av sandpartikler.

Tette calimaer er for normalt friske mennesker et ubehag fordi sanden legger seg over alt og trenger inn i nese, munn og ører. Det kan dessuten bli ubehagelig varmt, og du kan bli tungpustet.

For folk med luftveisplager kan det medføre en helsefare.

Forurensing av havet langs kysten var også et hett tema i år. I an lang periode fløt det inn store flak med stinkende, brungrønne mikroalger til flere strender og gjorde bading utenkelig.

Det var også store overskrifter om de mange urensede utslipp av avløpsvann som går rett ut i havet, flere av disse uten autorisasjon.

Økende fattigdom

Årets rapport om levevilkår i Spania var nedslående lesning for Kanariøyene.

Rapporten viser at nesten halvparten av innbyggerne på Kanariøyene står i fare for fattigdom eller sosial utestengelse, en betydelig økning fra året før.

Nesten halvparten av innbyggerne på Kanariøyene lever på fattigdomsgrensen

Dette til tross for at arbeidsledigheten fortsatte å falle gjennom året, turismeindustrien går bedre enn noen sinne, og regionen har hatt en god økonomisk vekst.

Et av hovedproblemene er dårlige arbeidskontrakter med svært lave lønninger, mange med kort varighet og mange bare deltidsarbeid. Dessuten er arbeidsledigheten fortsatt på nesten 25 prosent.

Gjennomsnittslønnen på Kanariøyene var ifølge offentlig statistikk fra desember på drøyt 16 300 euro i året, det tredje laveste lønnsnivået i Spania. Mange tjener bare rundt 10 000 euro selv som heltidsansatt.

Oppussing i turistområder i sør

Etterlengtede reparasjoner og forbedringer ved kysten i turistområder i sør ble startet i 2017.

Blant annet repareres nå en strandpromenade i San Agustin og forbedringer er gjort på veier og andre gangveier i området.

Veien mellom Arguineguin og Patalavaca gjenåpnes en uke før planlagt

Lenger sørvest, i Arguineguin, blir en strand og et strandområde forbedret og en gangvei til Patalavaca reparert for tiden.

I juli gikk et ras på kystveien mellom Puerto de Mogan og Taurito, GC-500, og et nytt ras i september på samme sted. Veien har vært stengt siden juli, og det er fortsatt uklart når den vil bli reparert og bedre rassikret.

Røykeforbud på Canteras-stranden

Helt på tampen av året kom nyheten om at det blir røykeforbud på hele den tre kilometer lange bystranden i Las Palmas, Playa de Las Canteras.

En avstemning ble holdt blant innbyggerne, og det ble klart flertall for totalt røykeforbud.

Nå blir det fullt røykeforbud på hele den berømte bystranden i Las Palmas

Strandreglementet må endres før dette kan settes ut i livet, hvilket trolig vil skje i oktober 2018, ifølge informasjon fra kommunen.

Ekstra mange lesere i mars

Mars var den mest besøkte måneden på Canariajournalen. Da var det flere hendelser som skapte store overskrifter, og det ble lest 590 966 sider på Canariajournalen.

Resten av året har det ligget på mellom cirka 242 000 og 407 000 sidevisninger per måned.

God leservekst

Canariajournalen har fortsatt leserveksten i 2017 og ender på nesten 700 000 lesere i løpet av året.

Uketallene har ligget på mellom cirka 18 000 unike lesere på det laveste om sommeren og 110 000 på det meste i vintersesongen, ifølge tall fra analyseverktøyet Google Analytics.

Antallet leserøkter og sidevisninger har steget med cirka 30 prosent fra 2016 og er nesten doblet siden 2015. Lesertallene har steget med over 75 prosent fra 2015.

Svært mange svenske lesere har kommet til

I desember 2016 startet vi med tospråklige artikler med valg mellom norsk og svensk. Det har gitt oss mange nye svenske lesere i tillegg til den store, norske lesermassen.

Antallet svenske lesere har økt med cirka 130 prosent fra 2016 og 245 prosent fra 2015.

Mange går inn via Facebook

Statistikkene viser også at Canariajournalen har nesten 19 000 følgere på Facebook ved utgangen av året.

Følg Canariajournalen på Facebook.

Dessuten at cirka fire av ti leserøkter er henvisningstrafikk fra sosiale medier, primært Facebook. Henvisninger fra Google-søk utgjør 19 prosent og direkte trafikk 24 prosent.

Mest henvisningstrafikk fra andre nyhetsmedier har det kommet fra Sol.no, Startsiden, Dagbladet, ABC nyheter, VG, Nettavisen, TV 2, MSN, Internetstart.se og Aftenposten.

Sju av ti lesere på mobil og nettbrett

37 prosent har lest Canariajournalen på mobiltelefon, 33 prosent på nettbrett og 30 prosent på stasjonære og bærbare datamaskiner.

48 prosent har brukt Apples Safari som nettleser når de har gått inn på Canariajournalen, 21 prosent har brukt Chrome og 12 prosent Android Webview.

Cirka 450 000 av cirka 2,5 millioner leserøkter i 2017 ble gjort fra Spania. Det tyder på at mange leser Canariajournalen mens de er på ferie på Kanariøyene i tillegg til de som er bosatt på øygruppen.

Flest eldre lesere

45 prosent av leserne er over 65 år gamle, 27 prosent er mellom 55 og 64, 15 prosent er 45-54 og 12 prosent er under 45.

Kvinner er i overtall med 57 prosent mot 43 prosent menn.

Kom med ønsker

Kom gjerne med forslag til saker du ønsker at Canariajournalen skal skrive om i 2018. Det kan du gjøre i kommentarfeltet på Facebook.

Vi avslutter med å takke alle lesere og annonsører for følget i 2017 og ønsker dere et fremgangsrikt nytt år!

Tags