Oljeboringen ved Kanariøyene starter i morgen

Oljeselskapet Repsol opplyser at oljeboringen som boreskipet Rowan Renaissance skal gjøre 54 kilometer øst for Fuerteventura, trolig starter i morgen. 

Rowan Renaissance starter sannsynligvis leteboringen etter olje og gass øst for Fuerteventura tirsdag 18. november. Foto: Rowan Companies

To norske forsyningsskip fra Troms Offshore har jobbet siden boreskipet ankom på lørdag med å frakte mannskap og utstyr til boreskipet. 

200 oljearbeidere er nå på plass om bord i boreskipet, sier Repsols talsmann, Marcos Fraga, til radiostasjonen Cadena Ser.

Mellom 200 og 300 til er stasjonert på flybasen på Lanzarote og på et logistikksenter i havnen i Las Palmas.

Ferdigboret i januar

Den første brønnen, Sandía, skal bores ned til 3100 meters dybde. Boringen skal etter planen være ferdig i midten av januar.

Hvis resultatene fra brønnen er gode, skal selskapet bore en brønn til, Chirimoya, som ligger noen kilometer unna Sandía.

Voldsomt angrep på demonstranter

Rowan Renaissance la seg et stykke unna borelokasjonen da forsyningen av arbeidere og utstyr fra forsyningsskipene startet på lørdag fordi Greenpeace-skipet Arctic Sunrise lå på borelokasjonen og blokkerte denne.

Etter en voldsom konfrontasjon der lettbåter fra et spansk krigsskip som vokter boreområdet rammet lettbåter med Greenpeace-aktivister lørdag morgen, seilte Arctic Sunrise samme ettermiddag inn til havn i Lanzarote for å reparere de skadede lettbåtene.

Boreskipet flyttet seg straks etter til borelokasjonen.

Hendelsen påvirker ikke på noen måte fremdriften i boreoperasjonen, ifølge Fragia.

Fryktet for livet

Tre Greenpeace-aktivister ble skadet under angrepet.

En italiensk kvinne, Matilde Brunetti, fikk åpent brudd og kutt i benet, og er innlagt på et sykehus i Las Palmas. En spansk mann, Paco del Toro, ble behandlet på et sykehus på Lanzarote for smerter i ribbeinene. 

I tillegg er en italiensk mann behandlet for en opphovnet og smertende hånd, ifølge kampanjelederen til Greenpeace, Julio Barea. Italieneren var en av flere som falt i vannet da de ble rammet av marinens båt, og han fryktet et øyeblikk for sitt liv, sier han til Laprovincia.es.

Arturo Rodriguez, en prisvinnende fotograf, var i en av lettbåtene som ble rammet av marinen. Han uttrykker til Laprovincia.es overraskelse over hvor voldelig angrepet var, og hevder at de ikke ble ble beordret til å stoppe før angrepet kom.

Greenpeace vurderer nå å gå til søksmål etter hendelsen. 

Kaller det piratvirksomhet

Det spanske Forsvarsdepartementet rettferdiggjør i dag marinens handlinger med at de gjorde det de måtte gjøre for å hindre en "kriminell piratvirksomhet", det vil si en bording av boreskipet.

Departementet påpeker også at den kvinnelige aktivisten som ble skadet ble berget opp av sjøen av en militær, behandlet på krigsskipet, og fraktet av marinens helikopter til land.

Ifølge Greenpeace hadde aktivistene ingen planer om å borde skipet, kun utføre demonstrasjoner fra lettbåtene.

Det sosialdemokratiske politiske opposisjonspartiet PSOEs representant Juan Fernando Lopez Aguilar ba på mandag Europakommisjonen om å etterforske hendelsen, som han betegner som brutal fra marinens side.

Han påpeker at Spanias militære styrker ikke har noen konstitusjonell plikt til å beskytte private selskap. Den spanske regjeringen har gjort militære styrker tilgjengelige for Repsol, hevder han.

Savecanarias.org gjør nå et forsøk på å samle en protestflåte, Flota Sandía contra Repsol, på minst 20 båter og 100 personer som skal seile ut til et område nær borelokasjonen og overvåke aktivitetene. 

Tags