Bekrefter prøveboring ved Kanariøyene i 2014

Spanias industri, energi og turistminister, José Manuel Soria, bekreftet i går at prøveboring etter olje og gass utenfor Fuerteventura og Lanzarote vil starte neste år.

Repsol og den spanske regjeringen ivrer etter å lete etter olje mellom Kanariøyene og Marokko. Foto: Repsol

Spania har et presserende behov for å redusere sin sårbarhet på energisiden. Derfor har landet ikke noe valg, hevder Soria.

Det vil være en tragedie hvis det ikke blir funnet olje eller gass, sier han videre, ifølge Laprovincia.es.

Han peker på at oljevirksomhet vil skape arbeidsplasser og gagne turismen på Kanariøyene.

Vil ikke ha oljevirksomhet

Planene om oljeutvinning i havet utenfor Fuerteventura og Lanzarote har møtt kraftig motstand både fra politisk og andre hold på Kanariøyene, særlig på grunn av potensielle miljøkonsekvenser.

Foreløpig har ikke protestene ført fram. Klager er lagt fram for EU-domstolene og for Høyesterett. Sistnevnte har to ganger avvist klagene.

Ni blokker

Oljeselskapet Repsol har fått lisens fra den spanske regjeringen om å prøvebore i ni blokker som ligger mellom 10 og 60 kilometer øst for Kanariøyene.

En konsekvensutredning for miljøet er under utarbeiding.

Oljeselskapet hevder at de vil investere minst 7500 millioner euro på Kanariøyene hvis prøveboring gir positive resultater.

Repsol tror det kan finnes nok olje til å dekke ti prosent av Spanias behov med en produksjon på 100 000 fat daglig over 20 år.

Hvis leteboringen indikerer at det fins bra med olje i området, vil en endelig avgjørelse om utvinning bli tatt i 2016. Den første oljen kan eventuelt hentes opp i 2019/2020.

Tags