Bursdagsfeiring med bismak av olje på Kanariøyene

30. mai markerer 31 år med delvis selvstyre for Kanariøyene som autonom region i Spania. I år er feiringen imidlertid skjemmet av at den spanske regjeringen har overkjørt Kanariøyene i oljesaken.

Gratulerer med dagen, Kanariøyene! Foto: Hugo Ryvik

Canariajournalen gratulerer Kanariøyene med dagen i dag. Día de Canarias er Kanariøyenes "nasjonaldag", eller rettere sagt regionaldag, og feires på alle Kanariøyene. Dagen blir markert med både formelle og uhøytidelige feiringer.

Parlamentet på Kanariøyene hadde sin første sammenkomst 30. mai 1983, med Pedro Guerra Cabrera som president. Dermed er det i år 31 år siden øygruppen fikk sin delvise selvstendighet.

Markerer mot oljeutvinning

På sosiale nettverk går det fram at mange vil bære sorte sørgebånd i dag fordi det spanske miljødepartementet i går, dagen før markeringen av Kanariøyenes selvstendighet, ga grønt lys til oljevirksomhet utenfor Fuerteventura og Lanzarote, noe øyrådene på begge disse øyene og regionsregjeringen på Kanariøyene har sagt klart og bestemt nei til.

Mye tyder på at en overveiende andel av det kanariske folket også er negative til oljevirksomhet, til tross for at arbeidsløsheten er over 30 prosent og økonomien skrangler, selv om det også fins positive røster.

Mange tror at Kanariøyene må ta alle risikoene en oljeutvinning innebærer, uten at øygruppen får noe særlig tilbake i form av arbeidsplasser eller økonomisk vekst.

Opptil tre prøvebrønner

Oljeselskapet Repsol har varslet at de vil bore opptil tre prøvebrønner i oljeblokkene som har fått navnene Sandía, Chirimoya og Zanahoria.

Havdybden er  800 meter og de to første brønnene skal bores ned til 2300 meter under havbunnen i løpet av 45 dager. Den tredje brønnen blir 5000 meter dyp og vil ta 180 dager å bore.

Repsols lisens gjelder kun prøveboring og annen letevirksomhet for å finne ut om det er utvinningsverdig olje, men spansk lov tilser også at de har rett til å utvinne det de eventuelt måtte finne. I oljealderens historie har det knapt skjedd at utvinning ikke har startet etter at et rikt felt med potensielt stort økonomisk utbytte er funnet.

Uansvarlig

Organisasjonen Oceana synes oljeavgjørelsen er uansvarlig i og med at det truer et område med over 80 marine arter.

Friends of the Earth, Ecologistas en Accion, Greenpeace, SEO/BirdLife og World Wildlife Fund reagerer sterkt, og hevder i en felles uttalelse at tillatelsen som oljeselskapet Repsol har fått til å lete etter olje er full av uregelmessigheter.

– Akkurat når alle vitenskapelige rapporter tyder på at den eneste måten å begrense de negative effektene av klimaendringene er å la de fleste underjordiske reserver (olje) ligge, tar departementet dette vedtaket og åpner døren for alvorlige konsekvenser ved utslipp som vil skade bestander av hvaldyr, og henge som et Damoklessverd over turismen som Kanariøyene bygger sin økonomi på, uttaler organisasjonene.

En talsmann for Ben Magec - Ecologistas en Accion, Eugenio Reyes, tror det er industri- energi- og turismeminister Jose Manuel Soria som har beordret at avgjørelsen skulle kunngjøres dagen før Dia de Canarias. Dette utspillet kaller Reyes typisk for Soria: arrogant, uansvarlig, mangel på respekt og etikk, og en hån mot kanarierne.

Organiserte demonstrasjon på kort varsel

Rundt 300 mennesker ble trommet sammen til en demonstrasjon klokken 11 i dag i Las Palmas på kort varsel gjennom sosiale nettverk.

Det vil trolig bli flere markeringer mot denne avgjørelsen i løpet av Dia de Canarias, men det er også mange som er positive til oljevirksomhet fordi de tror den vil skape økonomisk vekst og arbeidsplasser på Kanariøyene.

Stor festivitet

Som vanlig er det imidlertid feiring med positivt fortegn i dag, med mange kulturaktiviteter gudstjenester, sportsarrangement, show, opptredener, konserter, utstillinger, folklore og offentlige og private fester i byer og landsbyer rundt omkring på Kanariøyene i dag. Mange kler seg i kanariske folkedrakter. 

Mange vil gjerne ha med seg El Paseo Romero i Las Palmas, et opptog med folkloregrupper og vogner som går gjennom byen. 15 000-20 000 mennesker pleier å delta på dette.

Toget starter fra Ramblas de Mesa y López og går gjennom gatene General Vives, Nicolás Estévanez, Parque Santa Catalina, Luis Morote, Sagasta og Tenerife. Ved Santa Catalina-parken er det utstilling av 100 veteran- og sportsbiler.

Feiring i Mogan

I Puerto de Mogan er det folkloreoppvisning på Plaza Dr. Pedro Betancor Leon klokken 20.

I Arguineguin er det håndverk- og matmarked fra klokken 18, danseoppvisning klokken 18.30, og folklore klokken 19 på Plaza Perez Galdos.

Oljeprotester

Det flommer av visuelle protester mot oljeutvinning ved Kanariøyene i dag. Denne er fra Save Canarias.

Tags