Fant olje ti mil fra Kanariøyene

Oljeselskapene Cairn Energy og Genel Energy har funnet olje under havbunnen i Atlanterhavet like over delelinjen mellom Kanariøyene og Marokko.

Blokken Juby Maritime 1, hvor det er funnet olje, ligger cirka ti mil øst for Fueretventura. Ill: Ecooceanas

Funnet er gjort i feltet Juby Maritime, skriver nyhetsbyrået Efe. Funnet er bekreftet av begge oljeselskapene, men det er foreløpig ikke klart om det er utvinningsverdig.

Cairn Energy anslår at det kan være oljereserver tilsvarende 70 millioner fat oljeekvivalenter.

Repsol skal bore lenger nord

Repsol, RWE Dea Energy og Woodside har planer om å prøvebore etter olje og gass i litt lenger nord nærheten av dette feltet, nærmere Kanariøyene på spansk side av delegrensen og ti kilometer fra borehullet til Cairn og Genel.

Selskapene skal i løpet av sommeren bore to prøvebrønner, den ene på cirka 2000-3000 meters dyp og den andre på over 6000 meters dyp.

Hvis den første prøvebrønnen i blokken, kalt Sandía, viser seg å være tørr, borer de den andre i en blokk som heter Zanahoria.

20 prosent sannsynlig

Repsol anslår at det er 20 prosent sannsynlig at de finne olje eller gass i Sandía og 14 prosent i Zanahoria. Overslagene viser at det kan dreie seg om 330 millioner fat oljeekvivalenter i Sandía og 107 millioner fat i Zanahoria.

Den spanske regjeringen har gitt Repsol lisens til prøveboringer i ni blokker utenfor Lanzarote og Fuerteventura.

Flere av blokkene ligger nær noen av de marokkanske blokkene, og det kan dreie seg om de samme oljeressursene.

Venter på godkjenning

Miljødepartementet i Spania har for tiden en konsekvensrapport for miljøet inne til behandling. Først når den er godkjent, kan Repsol starte prøveboringen.

Et annet skjær i sjøen er den sterke motstanden fra Kanariøyenes regjering og øyrådene på Fuerteventura og Lanzarote, som har klaget saken inn for Høyesterett.

Retten skal møtes 1. april for å se på saken.

Prøveboring

Repsol skal bore sin første prøvebrønn i Canarias 2 (den nederste markeringen), deretter i Canarias 4. Ill: Oceana.

Tags