Hevder at oljeboring vil skje utenfor beskyttet område

Spanias industri-, energi og turistminister, Jose Manuel Soria, hevder i dag at oljeselskapet Repsols leteboring etter olje ved Kanariøyene skal skje utenfor beskyttede marine områder.

Jose Manuel Soria er svært kategorisk i sine uttallelser til fordel for oljeutvinning ved Kanariøyene. Foto: Regjeringen i Spania

Det har de siste dagene pågått en intens debatt om Repsols planlagete oljevirksomhet ved Fuerteventura og Lanzarote vil påvirke EU-beskyttede områder som er definert å være av særlig samfunnsmessige interesser.

Debatten har ført til at høyesterett har utsatt en avgjørelse knyttet til om oljevirksomheten skal tillates eller ikke i påvente av mer dokumentasjon fra Repsol.  

Cirka 50 prosent av arealet hvor Repsol har fått letelisens ligger innenfor de beskyttede områdene.

Soria hevder i en erklæring i dag at en konsekvensanalyse for miljø som Repsol har laget, og som er til gjennomgang hos miljødepartementet for tiden, fastslår hvor leteboringen skal skje, og at det er utenfor det beskyttede området.

Miljødepartementet i Spania er imidlertid ikke fornøyd med opplysningene de har fått og har krevd mer informasjon fra Repsol, blant annet en nærmere presisering av plasseringen av borebrønnene og  konsekvenser ved potensielle utslipp.

Det er dette som har fått industri-, energi og turistminister Soria til å gå ut med sin erklæring, noe som tyder på at det ikke er enighet mellom de to departementene i saken.

Seks borelokasjoner er definert og Repsol har foreløpig sagt at de skal bore på to av disse.

Av tekniske årsaker kan boringen flyttes opptil 740 meter fra det angitte stedet, men ikke innenfor 1000 meter fra det beskyttede området, ifølge Soria.

Repsol oljefelt

Ni oljeblokker ved Kanariøyene er tildelt Repsol, som har prikket inn seks potensielle steder å prøvebore. Ill: Oceana

Tags