Nå er oljeboringen ved Kanariøyene i gang
Klokken 6.30 i dag tidlig startet Rowan Renaissance boreoperasjonen 54 kilometer øst for Fuerteventura.
En talsmann for oljeselskapet Repsol har bekreftet for spanske aviser at den kontroversielle boringen av borebrønnen Sandía har startet.
Massiv motstand fra kanariske myndigheter, det kanariske folk og en rekke organisasjoner har vært til ingen nytte.
Oljekrigen toppet seg på lørdag da den spanske marinen gikk til voldsomt angrep med lettbåter på Greenpeace-aktivister ute på borefeltet.
Sju avgjørelser i høyesterett har gått imot kanariske myndigheter og til fordel for Repsol. Fortsatt er en klage til behandling i EU-kommisjonen basert på ny informasjon om miljøaspekter.
Boreoperasjonen skjer på 885 meters havdyp, og skal i første omgang gå ned til 1900 meter, deretter 3050 meter. Arbeidet er ventet å ta cirka en og en halv måned.
Hvis resultatene er positive, kan det bli aktuelt å bore en brønn til noen kilometer unna den første brønnen.
Tall og fakta (Kilde: Efe)
1968: Esso fant de første tegn til at det kunne være olje i området etter å ha undersøkt et felt som heter Cabo Juby på marokkansk side av meridianen mellom Kanariøyene og Marokko.
12 prosent: Repsols beregnede sannsynlighet for å finne olje eller gass utenfor Kanariøyene. Tallet er nedjustert fra 19 prosent etter at tørre brønner ble boret i Vest-Sahara nylig.
0,003 prosent: Sannsynligheten for at det skal skje et stort oljeutslipp under utvinning, ifølge beregninger fra industridepartementets senter for studier for offentlige arbeider, Cedex. Repsol selv hevder at sannsynligheten er 0,0000282 prosent.
5,85 prosent: Andelen av et stort oljeutslipp i et verste tilfelle-scenario som kan flyte i land på Kanariøyene, ifølge Repsols egen miljøkonsekvensanalyse. I samme scenario kan 26,2 prosent av utslippet flyte i land langs Afrikas kyst. Kritikerne mener at utslippsestimatene burde vært ti ganger høyere.
3: Antallet letebrønner som Repsol har fått tillatelse til å bore.
4,5: Hvis det inntreffer jordskjelv av denne styrken eller større på Richters skala i sonen hvor oljeboringen kan bli påvirket, skal bringen stoppe.
11 kilometer: Den minste avstanden fra oljeblokkene til et havområde rundt kysten av Fuerteventura og Lanzarote som er foreslått beskyttet i EUs Life +-prosjekt Indemares.
20 år: Antatt levetid for oljeutvinningen
28: Antallet hvaldyrarter som holder til i dette området av Atlanterhavet, ifølge Repsols egen miljøkonsekvensrapport.
50-55 kilometer: Minsteavstanden til kysten av Kanariøyene fra prøvebrønnene.
3150 meter: Dybden for den første prøvebrønnen Repsol skal bore, inkludert 870 meters vanndybde.
5169: Antallet krav og innspill som kom inn sommeren 2013 etter at miljøkonsekvensrapporten ble lagt ut på høring.
110 000 fat: Estimert daglig produksjon hvis det blir funnet olje, ifølge Repsol.
838 millioner: Antall oljefat som Repsol regner med å utvinne hvis estimatene stemmer.
58,8 millioner tonn: Spanias årlige import av olje. Repsol hevder at reservoaret ved Kanariøyene kan redusere dette med 5,5 millioner tonn.
99 prosent: Andelen av Spanias forbruk av olje og gass som blir importert.
41 000 millioner euro: Den årlige kostnaden for Spanias import av olje og gass.
30 000 millioner euro: Så mye mindre har Repsol beregnet at den spanske stat vil måtte betal for import av olje og gass i løpet av feltets levetid på 20 år.
9162 millioner euro: Investeringer Repsol har beregnet for oljefeltets levetid.
40 millioner euro: Investeringer Repsol har gjort fram til boringen startet.
60 million euro: Summen Repsol stiller som garanti for å dekke eventuelle miljøskader og rettssaker knyttet til letebrønnene. Dette mener kritikerne er alt for lite.
2 stk.: Norske forsyningsskip fra Troms Offshore leverer utstyr til boreskipet under boreoperasjonen. Trondheimselskapet Lyngaas TMC verifisert brønndesignet.
Hvis Repsol finner utvinnbar olje eller gass, og ønsker å hente opp dette, må selskapet hente inn nye tillatelser fra spanske myndigheter. Da må det også lages en ny miljøkonsekvensanalyse.
En eventuell oljeproduksjon ligger trolig minst tre år fram i tid.
Det er aktuelt å bore tre letebrønner ved Kanariøyene. Ill: Repsol / Canariajournalen.no