Nye oljedemonstrasjoner på Kanariøyene lørdag

På lørdag aksjonerer den kanariske folkeplattformen på alle de syv bebodde Kanariøyene mot oljeutvinning i kanariske farvann.

De mest kritiske motstanderne mener at oljeselskapene er å sammenligne med mafia, slik det er uttrykt i denne sandskulpturen på Canteras-stranden i Las Palmas, Gran Canaria. . Foto: Hugo Ryvik

Demonstrasjonene skal skje klokken 17 foran myndighetenes kontorer på alle øyene, ifølge ”La Plataforma Ciudadana Canaria en Contra las Prospecciones Petroleras” talsmann, Rene Beotegui.

Beotegui understreker at folkeplattformen ble skapt ut ifra fra politiske, sosiale, sysselsettingsmessige og miljømessige hensyn, skriver Europapress.es.

Motstanden mot oljeutvinning er basert på både økologiske og økonomiske risikoer, hevder Beotegui.

Får ingen penger

Han viser til at multinasjonale oljeselskap vil suge til seg 95 prosent av gevinsten fra oljeutvinningen, den spanske staten får 5 prosent, mens Kanariøyene får null og niks.

Den økologiske og økonomiske risikoen er stor fordi et eventuelt utslipp vil skade den viktigste økonomiske sektoren i øygruppen.

I tillegg er det problemer i forhold til Kanariøyenes suverenitet som autonom region i Spania, i og med at regionene ikke selv får bestemme hva som skal skje i sine egne farvann.

Ikke bruk Repsol-stasjoner

Under aksjonene på lørdag oppfordres folk til å la være å bruke oljeselskapet Repsols bensinstasjoner.

Repsol ble tidligere i år tildelt lisens av den spanske stat til å lete etterolje og gass i ni blokker øst for Fuerteventura og Lanzarote.

Dette er møtt med en storm av protester på Kanariøyene.

WWF appellerer til høyesterett

World Wildlife Fund (WWF) i Spania har sendt en appell til høyesterett mot utvinning av olje og gass i farvannene ved Fuerteventura og Lanzarote. Årsaken er at de to øyene er erklært bioreserver av Unesco, og er svært sårbare.

WWF mener at den spanske regjeringens avgjørelse om å tillate Repsol, Woodside Energy og RWE Dea AG Iberia å lete etter olje er et brudd på miløjømessige reguleringer, og har blitt tatt uten at det er gjort noen analyse av hvordan utvinning vil påvirke området.

18 000 arter

Ifølge databasen for biomangfoldet på Kanariøyene er det nesten 18 000 katalogiserte arter i området. 5232 er marine, og Kanariøyene er et viktig område for oppvekst, mating og migrering av flere truede arter.

Kanariøyene er en av verdens 35 "hotspots" for biomangfold, med et rikt utvalg av hvaldyr, alger og fisk.

Ifølge Juan Carlos del Olmo, representant for WWF i Spania, er oljeutvinning ikke konsistent med bærekraftig utvikling av Kanariøyene, og innebærer at øyenes myndigheter må gå bort fra den valgte modellen der de går inn for ren, fornybar energi.

Tags