Oljeboring ved Kanariøyene får den endelige godkjenningen om få dager

Spanias energi-, industri og turismeminister, José Manuel Soria, sa i fredag til pressen at den endelige godkjenningen til Repsol for leteboring etter olje utenfor Kanariøyene kommer om noen få dager.

200 000 underskrifter mot oljevirksomhet ved Kanariøyene er samlet inn. Flere miljøorganisasjoner har også engasjert seg sterkt i kampen mot oljevirksomhet ved Kanariøyene og Balerarene den siste tiden, og superstejerne Penelope Cruz meldte seg nylig inn i motstanderlaget. Foto: Greenpeace

Soria forteller at departementet nå har fått all informasjon relatert til selskapets miljøkonsekvensanalyse, som ble godkjent av miljødepartementet i juni.

Han hevder at det aldri før har blitt gjennomført en leteoperasjon i noen del av Spania hvor det er like mye hensyn til miljøet, og peker på at konsekvensanalysen holder en eksepsjonell kvalitet.

Mange kjemper imot

Repsol har fått lisens til å lete etter olje i ni blokker som ligger 10-60 kilometer øst for Lanzarote og Fuerteventura, og planlegger å bore to letebrønner cirka 55 kilometer fra kysten i årets siste kvartal.

Oljeplanene møter kraftig motstand fra den kanariske regjeringen, øyrådene på Lanzarote og Fuerteventura, og en rekke institusjoner, organisasjoner og privatfolk.

Kanariøyenes president, Paulino Rivero, har flere ganger uttalt at de vil kjempe mot oljeutvinning til siste slutt, med alle tenkelige lovlige midler.

Advarer hovedaksjonærene

Et av de siste utspillene er at regionsregjeringen vil advare styrelederne i de største aksjeeierne i Repsol, Sacyr og Caixabank, om at det ikke vil bli noen dans på roser å drive oljevirksomhet ved Kanariøyene i og med at kampviljen er stor.

Et annet utspill fra regionsregjeringen er at de vil ha en ny offentlig høring av miljøkonsekvensraspporten. Frem til det er gjort vil de ha utsatt godkjenningen.

Rapporten i sin opprinnelige form lå ute til høring i oktober i fjor. Problemet er at miljødepartementet etter høringsperioden var over ba Repsol om en hel del utfyllende informasjon til rapporten, og dette har ikke vært ute på høring.

Derfor vil regionsregjeringen ha en ny høring med den nye informasjonen inkludert.

Klaget inn for EU-kommisjonen

Disse utspillene har kommet på bordet etter at spansk høyesterett 24. juni avviste sju klager fra kanariske myndigheter og miljøorganisasjoner på tildelingen av oljeletelisenser.

Den kanariske regjeringen har nå planer om å gå til konstitusjonsretten med saken, og har lagt inn klager hos Europakommisjonen som foreløpig ikke er behandlet.

Tags