Utsetter rettsavgjørelse om oljeprosjekt ved Kanariøyene

1. april skulle spansk høyesterett behandle en klage fra øyrådet på Fuerteventura på den spanske regjeringens tildeling av lisens til Repsol for oljeleting utenfor Kanariøyene. Nå blir avgjørelsen utsatt i flere uker.

Illustrasjonen viser et simulert oljeutslipp fra en fremtidig oljebrønn ved Kanariøyene i et sårbart, maritimt miljø. Illustrasjon: Repsol/Canariajournalen.no

Årsaken til utsettelsen er at øyrådet har gjort retten oppmerksom på at det mangler en hel del dokumentasjon til Repsols prosjekt, skriver Canariasahora.es.

Det dreier seg om dokumentasjon relatert til vitenskapelige studier og forskning i Life+-prosjektet Indemares om marine områder med høy miljømessig verdi som er av samfunnsmessig viktighet.

Høyesteretten kunngjorde i dag at de ber om slik dokumentasjon fra landbruks og miljødepartementet i Spania.

Over tre ukers forsinkelse

Disse områdene ligger øst og sør for Fuerteventura og Lanzarote, og dekker store deler av området hvor Repsol er tildelt lisenser mellom 10 og 60 kilometer øst for de to øyene.

Repsol har kunngjort at de starter prøveboringen i sommer.

Landbruks og miljødepartementet har nå 20 dager på seg ti å fremskaffe dokumentasjonen, deretter har berørte parter fem dager på seg til å studere den og komme med innspill. 

Mange er negative til oljevirksomhet

Under en dokumentar med etterfølgende paneldebatt på den kanariske tv-stasjonen RTVC nylig ble seerne bedt om å si ja eller nei til oljeutvinning ved Kanariøyene via sms.

85 prosent sa nei, 15 prosent sa ja.

Gjennom en kampanje på internett, startet av Kanariøyenes regjering, er det per i dag samlet inn over 103 000 underskrifter mot oljevirksomhet ved Kanariøyene. 

Kanariøyenes president, Paulino Rivero, har bedt om folkeavstemning om saken på Kanariøyene, noe den spanske regjeringen er svært negativ til.

Tags