Vill krangel om oljevirksomhet ved Kanariøyene
Kanariske politikere er i full utblåsning. Skitne beskyldninger spruter gjennom den rene, kanariske luften etter at det spanske miljødepartementet 29. mai godkjente oljeselskapet Repsols konsekvensanalyse for oljeutvinning ved Kanariøyene.
Oljeavgjørelsen ble kunngjort dagen før Kanariøyenes uavhengighetsdag, Día de Canarias. Det blir av mange oppfattet som en bevisst provokasjon regissert av Spanias industri, energi og turismeminister, Jose Manuel Soria.
Kanariøyenes regionsregjering og øyrådene på Fuerteventura og Lanzarote, som er sterkt imot oljevirksomhet ved Kanariøyene, er så opprørte at de nesten går i svart, og langer vilt ut mot Soria.
”Repsols minister”
– Soria er Repsols minister, sa presidenten for regionsregjeringen på Kanariøyene, Paulino Rivero, i et intervju på tv-stasjonen La Sexta. Straks etter modererte han sin egen uttalelse en smule til at Soria ”representerer Repsol på Kanariøyene”.
I sin tale på Tenerife på Día de Canarias sa Rivero at godkjenningen av Repsols rapport er ”en fornærmelse mot våre følelser og institusjoner”, og et ”overgrep og mangel på respekt for kanarierne”. Han mener at avgjørelsen er et historisk feilgrep.
Soria slår tilbake i et innlegg i avisa Canarias7.es i dag med å kritisere at Rivero tok opp oljesaken i sin tale, som skal være fri for politisk farge på denne dagen. Han skriver at talen nådde et nytt nivå av sekterisme, fornærmelser og populisme, og beskylder de regionale myndighetene på Kanariøyene for å fare med løgn.
Han kritiserer også Rivero for å bruke offentlige midler til anti-olje-kampanjer som har til hensikt å skremme folk..
Demonstranter kuppet arrangementet
En gruppe anti-olje-demonstranter trengte seg opp på scenen hvor Rivero holdt talen og tok over showet før de ble kastet ut av politiet.
Regjeringspartiet Partido Populars representant i det kanariske parlamentet, Australia Navarro, utnytter hendelsen til å kreve Riveros avgang. Enten må Rivero fordømme de “voldelige handlingene” til demonstrantene, eller så må han gå av, sier hun til kanarisk presse.
Den kanariske regjeringen fordømmer i dag demonstrantenes oppførsel, og kritiserer politiet for å ha hatt for lite resurser til å kunne stoppe demonstrantene før de inntok scenen.
Kjenner seg hånet
Dagen etter kunngjøringen om at oljerapporten var godkjent, på Día de Canarias, kom det en ny kunngjøring fra det spanske miljødepartementet:
De vil nå starte vurderingen av å konservere et havområde ved Fuerteventura og Lanzarote som område av spesiell samfunnsmessig interesse (LIC). Dette området overlapper 80 prosent av blokkene hvor Repsol er tildelt lisens til å lete etter olje
Denne kunngjøringen fikk presidenten for øyrådet på Lanzarote, Pedro San Ginés, til å se svart.
– Soria håner kanariske myndigheter og offentlige institusjoner, tordner han i en kunngjøring fra øyrådet.
Sårbar marin fauna
Saken dreier seg om at det blant annet finns store kolonier med hvaldyr i områdene hvor Repsol skal lete etter olje.
Spanias miljødepartement har ti havområder med i EU-prosjektet Life + Indemares. Planen er at disse skal erklæres områder av høy samfunnsmessig interesse, noe som gir beskyttelse for områdene blant annet i forhold til marint liv og fiske.
Arbeidet med ni av de spanske områdene er allerede godt i gang, men er forsinket for områdene ved Fuerteventura og Lanzarote. Først nå blir det startet.
Øyrådet på Lanzarote mener at det er en bevisst forsinkelse fra den spanske regjeringen for å sikre at oljevirksomhet ved Kanariøyene ikke skulle bli hindret.
Oljedesignet tidsplan
Presidenten for øyrådet på Fuerteventura, Mario Cabrera, er av samme oppfatning som Ginés.
– Dette bekrefter at det er en tidsplan som er perfekt designet for å møte oljeinteresser i Madrid, sier han til kanarisk presse.
Det var ifølge Cabrera heller ingen tilfeldighet at godkjenningen av oljerapporten kom etter at Europaparlamentet ble godkjent fordi regjeringspartiet kunne tapt stemmer om rapporten ble godkjent tidligere.
– Hvorfor er denne regjeringen tettere knyttet til Repsols inntekter enn til det vi sier på Kanariøyene? spør han.
Sterkt økende oljemotstand
Oljemotstanden har økt kraftig på "Save Canarias", en kampanje på internett mot oljeutvinning på Kanariøyene, siden miljødepartementet godkjente Repsols rapport.
Dagen før godkjenningen hadde oppropet drøyt 119 000 underskrifter etter å ha pågått i flere måneder. I skrivende stund, snaue tre dager senere, er det over 170 000 som har skrevet på.
10. mai skal høyesterett ta stilling til en anmodning om å stoppe oljeletingen ved Kanariøyene. 27. juni skjer det første møtet i arbeidsgruppen som jobber med Life+ Indemar-prosjektet.
Kanariske myndigheter har varslet at de fortsetter kampen mot oljevirksomhet med full kraft fordi det er en trussel mot naturen og øygruppens økonomiske modell, som er basert på turisme og fornybar energi.
Det pågår mange aksjoner mot oljevirksomhet ved Kanariøyene. Denne plakaten er fra Save Canarias.