Hotellkapasiteten på Kanariøyene er så godt som sprengt
Aftenposten skrev i august at reiseselskapene ikke øker satsingen på Kanariøyene denne vintersesongen. Mangel på overnattingsplasser er en av de viktigste grunnene - det er rett og slett ikke rom for vekst.
I november 2016 var belegget på hoteller i turistområdet San Bartolomé de Tirajana oppe i 93 prosent, i Tías 91,2 prosent, i Adeje 91 prosent og i Arona 91 prosent, ifølge offisielle statistikker.
I flere andre områder har det også ligget rundt 90-tallet de månedene det har vært mest trykk. Nå er det like stort belegg om sommeren også
85 prosent belegg i juli
I juli kom det rekordmange turister til Kanariøyene, og hotellbelegget var hele 85 prosent i gjennomsnitt for alle Kanariøyene. Noe særlig flere gjester enn dette er det knapt mulig å få presset inn på hotellene.
Belegget på de privatutleide overnattingsstedene fins det ikke gode statistikker på, men det blir stadig flere slike ferieboliger på markedet på Kanariøyene, og det behøves.
Loven om utleie av ferieboliger setter imidlertid begrensninger som hindrer mange fra å leie ut, og kanariske myndighetene leter ivrig etter ulovlig utleie på internetts utleieportaler og hos eiendomsmeglere. Bøtene for brudd på loven er høye.
Det ligger an til ny rekord i år med rundt 16 millioner turister. I fjor var det cirka 15 millioner, og det var også rekord. Antallet nordmenn og svensker har også økt vesentlig i sommer og i hittil i år fra i fjor på Kanariøyene.
Ingen marginer
Akkurat nå fins det ikke marginer for overnattingsgjester, og ingen muligheter for å ta imot enda flere hotellgjester i vinter, påpeker Santiago de Armas, president for turistkommisjonen på Kanariøyene.
Utfordringen for Kanariøyene er å beholde lojaliteten til turistene som kom i sommer på grunn av situasjonen på andre reisemål, mener han.
Nye hoteller og utvidelse av gamle
Den eneste måten antallet turister kan vokse ytterligere, er å bygge flere hoteller, sier presidenten i hotelleier- og turismeforeningen FEHT i Las Palmas, José María Mañaricua, til avisen Canarias 7.
Han understreker imidlertid at turisttilstrømningen har vært eksepsjonell siden 2014 på grunn av problemer på konkurrerende reisemål. Det er uvisst hvordan det vil slå ut når billigere reisemål åpner igjen og Kanariøyene igjen får økt konkurranse.
Derfor mener Mañaricua at det er enda viktigere å ruste opp eksisterende hoteller til en bedre standard og bygge på en etasje på disse slik at det blir plass til flere gjeste, og forbedre tjenester og kommersielle senter for å opprettholde de gode turisttallene.
Direktøren for hotelleierforeningen Ashotel, Juan Pablo González, er enig med begge om at det behøves flere hotellrom, men også at fornying av eksisterende hotell må prioriteres.