Ulovligheter avslørt for utleie av over 30 ferieboliger på Lanzarote

Politiet i Costa Teguise på Lanzarote har under inspeksjoner av ferieboliger som leies ut i kommunene Teguise og Haría på Lanzarote avdekket over 30 tilfeller av irregulære forhold.

I Teguise (bildet) og Haria har det vært stor vekst i utleie av ferieboliger den siste tiden. Foto: Pixabay

Politiets undersøkelser startet i desember. Flere internettportaler som formidler utleie av ferieboliger ble gransket.

Politiet fant mange administrative uregelmessigheter, for det meste at ferieboligene ikke er registrert for utleie hos myndighetene, slik loven krever, skriver avisen Diario de Lanzarote.

De fant også brudd på sikkerhetsloven i og med at flere utleieboliger ikke loggførte de besøkende.

Bøter opptil 300 000 euro

Lovbruddene åpner for sanksjoner i form av bøter på fra 600 til 300 000 euro, og i noen tilfeller også stenging av utleievirksomheten.

Inspeksjonene fortsetter i Teguise og Haria, hvor det har vært en markant økning i utleie av ferieboliger.

Ny lov er på vei

En ny utleielov for ferieboliger er under utarbeiding, men det er uklart når det første utkastet vil foreligge. Dagens lov kom i mai 2015, og har møtt mye kritikk.

Det er antydet av Kanariøyenes turismeminister at utleie flere enn to ganger i året vil regnes som ferieboligutleie og ikke utleie av fast bolig i den kommende loven.

Kan bli amnesti

Dessuten at det kan bli en form for amnesti for forbud mot faste boliger i turistregulerte bygninger og områder for boliger som er kjøpt før 1. januar 2017.

Det er ikke tillatt med faste boliger på slike steder, og det er heller ikke tillatt å leie ut private boliger til turister her, med mindre det gjøres gjennom selskap som er registrert for slik utleievirksomhet i blokken hvor boligen ligger.

Dette forbudet vil fortsette, amnestiet som kan bli innført vil bare gjelde boliger som i dag brukes som faste boliger og er kjøpt før januar 2017.Hvis disse selges etter denne datoen, kan de imidlertid ikke fortsatt brukes som faste boliger.

Andre krav som angivelig skal ligge i den nye utgaven av loven er blant annet minimumskrav til utrustning av boligene, informasjon i all reklame, krav om å følge tariffavtaler, ansvarsforsikring, kundeservice døgnet rundt og loggføring av gjester i henhold til politiets krav.

Foreningen Asolan Lanzarote, som hører til et bedriftsforbund, er sterkt kritisk til forbud mot slik utleie i turistområder på Lanzarote, som omfatter Playa Blanca, Puerto Calero, Puerto del Carmen og Costa Teguise.