Spansk regjeringsmedlem i bråk med Kanariøyene

Fire tema har brakt Spanias industri-, energi- og turistminister, som kommer fra Gran Canaria, i kraftig konflikt med de lokale kanariske myndighetene.

José Manuel Soria får kjeft av en rekke kanariske politikere for sine handlinger som spansk minister. Foto: Gobernio de Espana.

Bare en drøy måned har gått siden José Manuel Soria fra Gran Canaria gikk inn i stillingen som Spanias minister for industri, energi og turisme.

På den korte tiden har han kommet med flere avgjørelser og uttalelser som mange mener er i strid med kanariske interesser.

Kanariøyenes president, Paulino Rivero, uttalte i går at alle avgjørelsene Soria hittil har tatt som spansk minister er ugunstige for Kanariøyene, skriver La Provincia.

Energi og fly

Rivero refererer først og fremst til avgjørelsen om å utsette støtten til fornybar energi, en sak som har hisset opp en rekke kanariske politikere og folk som jobber med fornybar energi noe voldsomt, og til fjerningen av bonuser som ble innført på kanariske flyplassavgifter.

Soria ypper også til bråk ved å åpne døren for leting etter olje i kanariske farvann.

Det vil være negativt for øygruppens viktigste næring, turismen, mener mange, og innebærer en fare for alvorlige utslipp som kan forurense populære strender.

En potensiell militær konflikt over rettighetene til oljen med Marokko blir også trukket inn i bildet.

Soria understrekt i går i sin første opptreden i Kongressen at han er for en fornying av oljeselskapet Repsols lisenser for å lete etter olje i kanariske farvann, og sa at Spania ikke har råd til å la være å utnytte energiressurser av slike mengder og en slik god kvalitet,

Paulino Rivero er på sin side skeptisk til om eventuelle oljeinntekter vil komme den kanariske befolkningen til gode i det hele tatt.

Gassifiseringsanlegg

Et fjerde område hvor Soria øker temperaturen er i det lenge diskuterte spørsmålet om å bygge et gasskraftverk på Gran Canaria.

Her stikker han hele hånden inn i et vepsebol ved å kreve en avklaring i løpet av tre måneder.

Dette er en sak hvor flere kommuner på Gran Canaria har sagt et resolutt nei til å få et slikt anlegg i sin kommune.

Begrunnelsen er risikoen det innebærer for befolkningen å ha anlegget i sin nærhet, og farene for økt forurensing.

Øyrådet på Gran Canaria hevder at det vil ta over et år å bestemme plasseringen av gassanlegget, og deretter søke konsensus med kommuner og nabolag som føler seg berørt.

Tags